Næringsliv

Gjorde en kule

Ugelstads kuler gjorde dem kjente - og rike. Nå går patentene ut, spørsmålet er om norske Dynal Biotech kan holde posisjonen det har på verdensmarkedet. Årets omsetning vil nå 600 millioner kroner og gi et solid resultat. De svenske eierne kan være fornøyd.

Publisert Sist oppdatert

De er runde, de er av plastikk og de er akkurat like. Mikroskopisk små kuler med og uten magnetisk ladning. Produsert på Smestad i Oslo og på Lillestrøm i Akershus i stadig større antall, påført navnet Dynabeads og solgt til et medisinsk verdensmarked. Som stadig vokser.

- Ugelstads kuler har betydd alt for selskapet. Nå må vi gå videre. Det sier Jon Hindar. Han var tidligere student på NTNU mens John Ugelstad var professor der. Nå leder han et av landets største og eldste selskaper knyttet til bioteknologi, Dynal Biotech.

Dynal ble etablert i 1986 av to norske selskaper med basis i forskningen til professor John Ugelstad ved NTNU i Trondheim. De så mulighetene til en kommersiell suksess. Etter en relativt anonym start har Dynal blitt verdensledende innen deler av medisinsk diagnostikk og teller i dag over 400 ansatte i flere land. De to fikk rett.

BLODPRØVEN

Blodprøver anvendes i stadig større grad i diagnostisk sammenheng. Når du stikker frem fingeren for å gi ditt bidrag med blod, er det store sjanser for at teknologien som gjør det mulig å skille ut de molekylene som er interessante er basert på Dynabeads.

- Vi er verdensledende innen biomagnetisk separasjon. Dynabeads er gullstandarden innen dette feltet, sier Hindar. Han vil ikke kalle Dynal et bioteknologiselskap i ordets rette forstand, men et forskningstungt selskap som produserer verktøy til diagnostiske og terapeutiske formål. Tuftet på den trønderske professorens forskning mer enn 20 år tilbake.

Professor Ugelstads store bidrag til forskningen var at han fant en metode for å fremstille magnetiske kuler som er identiske. Den kan brukes i håndtering av biologisk materiale, og såkalt biomagnetisk separasjon brukes på stadig flere områder innen forskning, medisinsk diagnostikk og terapi.

FORSKE, FORSKE

Lenge var det stille rundt nordmennene, penger ble brukt på utvikling av produkter og forskning på nye produkter. Lite skjedde. I 1998 kom omslaget; Dynal startet å tjene penger. Siden har det blitt mer og mer. I dag selges Ugelstad-kulene til store diagnostikkselskaper verden over.

- Denne industrien er svært forskningstung, det tar lang tid før resultatene kommer. Når resultatene først kommer kan de bli store, sier Hindar. Selv har han de siste to årene bak seg i sjefsstolen.

SVENSK OPPKJØP

Det var to store norske selskaper med penger til å satse som i sin tid så de rent industrielle mulighetene i trønderens forskning. Et samarbeid mellom det norske sprengstoffselskapet Dyno Industrier, gjennom Dyno Particles og farmasiselskapet Apoth-

ekernes Laboratorium (AL) gjorde Dynal til en realitet i 1986. Dyno hadde da tatt lisens på Ugelstads kuler noen år tidligere, AL hadde høy kunnskap innen biokjemi.

Men selv om Dynal begynte å tjene penger på de avanserte metodene sine, var ikke dette nok til at de norske selskapene ville følge opp industrialiseringen, og det kulebaserte selskapet ble lagt ut til salg. I oktober 2001 kjøpte to svenske investeringsselskaper, Nordic Capital og Ratos, Dynal Biotech for 1,3 milliarder kroner.

Hindar har tidligere arbeidet med finansiell rådgivning som administrerende direktør i Fondsfinans og han var med på å tilrettelegge salget av Dyno Industrier
(derigjennom Dynal og Dyno Particles) i 1999. Tidligere hadde han jobbet som leder for Dynos europeiske sprengstoffvirksomhet.

- Jeg har bakgrunn fra både den faglige og operative delen, sier han, og poengterer fordelen av å ha erfaring fra begge deler, som leder for et selskap eiet av private equity investorer.

HJERNETETT

Hindar er ikke alene om sin tunge utdannelse. Etter hvert som selskapet har vokst, har antallet forskere også økt. 94 av totalt 419 ansatte er tilknyttet forskning og utvikling, eller nesten hver fjerde ansatt. Mange av dem jobber i Norge, mange ved hovedkontoret på Smestad i Oslo. De er spesialister innen molekylærbiologi, immunologi og organisk kjemi.

- Det er nødvendig, de produktene vi leverer er svært avanserte, vi er nødt til å ha et kontinuerlig trykk på forskningen. Det er det rene bikkjeslagsmålet om markedet, ler sjefen. I gjennomsnitt brukes 12 prosent av omsetningen på forskning og utvikling.

Ikke vet vi hva som er vanlig samtaleemne blant de ansatte hos Dynal i lunsjen. Men selskapet ville helt klart kommet høyt opp på listen i et eventuelt norgesmesterskap i forskningstetthet.

EGNE PATENTER

Det kunne blitt en flopp, med en bråstopp etter at patenttiden på Ugelstad-kulene gikk ut. Så skjedde ikke. Mens markedet har vokst, har Dynal maktet å holde trykket oppe. Teknologien er videreutviklet, og selskapet har 12 nye patenter på teknologi det har tro på og selger.

- Vi er ikke redde for konsekvensene av at Ugelstad-patentene har gått ut. Vi har stor suksess med produktene vi selv har utviklet og vi har stor tro på dem, sier han. De har delt selskapet inn i fem separate forretningsenheter, med produkter innen helt forskjellige markeder.

KREFTBEHANDLING

Dynal har arbeidet seg frem til en verdensledende posisjon innen teknologi til separering av celler i forbindelse med kreftbehandling og sykdommer tilknyttet immunforsvaret. Metodene innbefatter blant annet isolering og dyrking av celler som motvirker kreftutviklingen. Det innebærer blant annet at de aktiverer celler som knekker kreftcellene.

Disse metodene kan også brukes i behandling av HIV og andre alvorlige sykdommer. Selskapet samarbeider med ledende vitenskapsfolk og institusjoner som arbeider med forskjellige løsninger. Hvis behandlingen er effektiv kan større selskaper utvikle legemidler basert på teknologien.

Isolering av stamceller til forskningsmessig bruk blir stadig mer interessant. Dynal har utviklet produkter som gjør dette mulig. Målinger av antistoffmengder i vevet umiddelbart før en transplantasjon er også blant deres nye større satsingsområder.

Et annet voksende marked er teknologi i forbindelse med matsikkerhet. Dynal har utviklet metoder som gjør det mulig å finne bakterien eller viruset, som for eksempel salmonellabakterien.

- Hva er strategien bak veksten?

- Vi vil utvikle produkter med kortest mulig vei til markedet. Det betyr at vi prøver å unngå å ta for stor risiko knyttet til det vi driver med. Vi skal også være flinke til å lansere eller markedsføre produktene etter hvert som de når markedet. Det er ingen vits i å komme med et nytt produkt dersom ingen hører om det, sier Hindar.

Selskapet har også som en del av strategien sin at det gjør inngående markedsstudier, slik at det kan vurdere behovet i markedet før det satser på et nytt produkt.

- Dessuten selger ikke vi til enkeltpersoner, men i stor grad til store selskaper som skal bruke vår teknologi. Det betyr at det er langt frem til en kontrakt. Når de store selskapene velger en produsent, er det etter nøye overveielse. Det tar lang tid å bytte produsent, derfor må vi regne med å bruke lang tid på hver avtale vi drar i havn, sier han.

BIKKJESLAGSMÅL

- Hvordan vurderer du konkurransen?

- Noen steder er det et bikkjeslagsmål, men vi er relativt sterke innen enkelte markedssegmenter i Europa. Samtidig vil selskapene ha mye nytt, derfor er det svært viktig å ha tette forhold til kundene våre, slik at vi holder på dem. I og med at produktene er så avanserte, tar det også lang tid å bytte leverandør. Selskapene gjør ikke det uten videre, sier Hindar.

I USA er det relativt vanskelig å komme inn, og det kan derfor gi klare fordeler å eie eller være medeier i et amerikansk selskap, slik Dynal gjør.

Dynal har vokst både gjennom eget salg og gjennom oppkjøp av andre selskaper. I fjor høst kjøpte Dynal et amerikansk selskap med virksomhet i Kina. Dermed har det norske selskapet produksjon i Storbritannia, USA og Kina. Produktene selges gjennom salgsavdelinger i et 40-talls land. Selskapet teller 419 ansatte, hvorav 163 er i Norge.

- Noen steder kjøper vi opp for å posisjonere oss, blant annet i USA. Appetitten vår i forhold til å kjøpe opp andre er bra, vi har finansielle muskler. I tillegg har eierne våre betydelig investeringskapital, sier sjefen.

Nordic Capital er et av Nordens aller største investeringsselskaper med en investeringsportefølje på 65 milliarder svenske kroner. Det har eierandeler i flere helserelaterte selskaper, og i Norge startet det med kjøpet av Nycomed Pharma i 1999.

Hindar er ikke engstelig forat de svenske eierne vil selge selskapet han leder ut av landet. Han ser heller ikke noe negativt i at Nordic Capital, som et privat investeringsselskap, er aktivt inne i styret i Dynal.

- Dynals tidligere eiere ville selge, og det var ingen norske investorer som var aktuelle kjøpere av Dynal. Så ble det svenskene. Jeg ser det som utelukkende positivt at eierne går aktivt inn i styrearbeidet. Det virker skjerpende på oss, og de har dessuten verdifull erfaring fra bransjen, sier Hindar.

Fjoråret ble også svært bra. Av en omsetning på 526 millioner kroner fikk Dynal et driftsresultat på nær 150 millioner kroner før goodwillavskrivninger, og en driftsmargin på i underkant av 30 prosent.

De to investeringsselskapene har som policy å gå inn i et vekstselskap, bidra til ytterligere vekst, for så å gå ut etter få år. Sånn sett er det neppe lenge før de ser seg om etter nye eiere, og børsnotering er muligens ikke fjernt.

FAKTA:
NØKKELTALL
Millioner kroner1) 200420032002
Driftsinntekter600526492
Driftsresultat180147140
1) Forventet resultat for 2004

HISTORIE
Dynal Biotech ble dannet i 1986 av Dyno Particles og Apothekernes Laboratorium A.L. Dyno hadde da patent på professor John Ugelstads kuler, grunnlaget til Dynal. Det har senere utviklet teknologien til Ugelstad og har i dag 12 egne patenter. Dynal selger til et medisinsk verdensmarked.


EIERE
Dynal ble i 2001 solgt til to svenske investeringsselskaper, Nordic Capital og Ratos for 1,3 milliarder kroner. Nordic Capital har 75 prosent av aksjene. Med en investeringsportefølje på 65 milliarder kroner er det ledende i Norden.

Powered by Labrador CMS