spør om arbeidsrett

Grunnlag for oppsigelse?

Hva skal til for å kunne si opp daglig leder?

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg sitter i styret i et selskap, og har i den forbindelse et spørsmål. Spørsmålet gjelder den daglige leder i selskapet, som vi ikke lenger har tillit til. Selv om daglig leder ikke gjør direkte feil i sitt arbeid, mener vi likevel at han ikke gjør en god nok jobb. Den mangelfulle arbeidsprestasjonen knytter seg først og fremst til manglende oppnåelse av budsjetter. Vårt spørsmål er dermed hva vi kan gjøre med dette. Vi har lenge prøvd å få ham til å forbedre seg, herunder har vi blant annet avholdt en rekke medarbeidersamtaler, hvor vi har forklart hva vi forventer av ham, hvordan vi mener han bør endre selskapets daglige drift og hva eventuelle konsekvenser av manglende forbedring kan være. Dersom det er grunnlag for å si opp daglig leder, vet vi hvordan saksbehandlingen skal foregå. Spørsmålet vårt er derfor om det er grunnlag for å si ham opp?

Svar: Utgangspunktet er at arbeidsmiljølovens oppsigelsesvern kommer til anvendelse også for virksomhetens daglige leder. Virksomhetens øverste leder kan imidlertid, i forhåndsavtale, si fra seg slike rettigheter mot etterlønn ved fratreden, jf. arbeidsmiljøloven § 15-16 annet ledd. Vi forutsetter i det følgende at slik avtale ikke er inngått, og at arbeidsmiljølovens regler om oppsigelse i kapittel 15 dermed kommer til anvendelse. Dette innebærer at en oppsigelse av daglig leder grunnet vedkommendes mangelfulle arbeidsprestasjoner må være saklig begrunnet i hans forhold i henhold til arbeidsmiljøloven § 15-7.

Rettspraksis har imidlertid lagt til grunn en modifikasjon fra dette utgangspunkt, ved at daglig leder likevel har et svakere oppsigelsesvern enn underordnede ansatte. En av begrunnelsene for dette er at daglig leder har et betydelig ansvar for å nå virksomhetens mål, for dere økonomiske mål i form av budsjettoppnåelse. Et slikt ansvar avspeiles ofte gjennom den daglige leders avlønning. Rettspraksis har således lagt til grunn at det skal mindre til for at oppsigelsesgrunnene ved oppsigelse av daglig leder anses som saklige enn ved oppsigelse av mer underordnede ansatte.

Hvorvidt det foreligger saklig grunn for å si opp selskapets daglige leder i deres tilfelle lar seg ikke besvare ut i fra de opplysninger vi har mottatt. Ved spørsmålet vil det konkrete avviket fra selskapets budsjetter være av stor betydning. Videre kan selskapets økonomiske stilling per i dag være av betydning. Er det for eksempel fare for selskapets videre drift grunnet daglig leders håndtering av sin stilling, vil det regelmessig være større grunn for oppsigelse, enn dersom virksomheten går godt økonomisk sett.Avslutningsvis nevnes at selskapets overholdelse av arbeidsmiljølovens formelle regler vedrørende oppsigelse også vil kunne få betydning for saklighetsvurderingen. Herunder må daglig leder ha fått tilstrekkelig opplæring/oppfølgning, drøftelsesmøte må være avholdt, jf. arbeidsmiljøloven § 15-1, og selve oppsigelsen må være formriktig etter arbeidsmiljøloven § 15-4.

Advokatene Jon F. Claudi, Kari Andersen, Eirik Utstumo og Terje Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Tjenesten er gratis. Sendmail med ditt spørsmål!

Powered by Labrador CMS