Samfunn

VAKSINEBEVIS: Helsedepartementet jobber med å videreutvikle det eksisterende vaksinasjonskort til et vaksinebevis som følger internasjonale anbefalinger. Bildet er fra koronavaksinering i Drammen.

Helsedepartementet jobber med vaksinebevis

Helse- og omsorgsdepartementet jobber med å utvikle et vaksinebevis som følger internasjonale anbefalinger.

Publisert Sist oppdatert

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har overlevert sine anbefalinger om en slik ordning. Departementet mottok anbefalingene 23. februar, skriver VG.

Det er ennå ikke tatt stilling til hvordan vaksinebeviset skal kunne brukes.

Videreutvikler ordning

– Vi har allerede et vaksinasjonskort på helsenorge.no og jobber nå med å videreutvikle dette til et vaksinebevis som følger internasjonale anbefalinger. Norge følger arbeidet som pågår internasjonalt, skriver statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i en epost til NTB.

Til VG sier Korkunch at oppdraget omhandler den tekniske løsningen og hvordan den skal utvikles.

– Bruken av vaksinepass vil bli diskutert senere. Foreløpig legges det opp til at det skal brukes som bevis på vaksinasjon for medisinske formål, sier hun.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sa mandag at hun vil legge fram et forslag om vaksinepass i løpet av mars.

– Målet er et digitalt pass som kan dokumentere om noen har fått vaksine mot covid-19. For dem som ikke har fått vaksine ennå, kan passet inneholde opplysninger om prøveresultater, skrev von der Leyen på Twitter.

Diskusjon i EU

Passet skal respektere privatlivet og hensyn til datasikkerhet, ifølge EU-kommisjonens leder.

Vaksinepass var tema på et EU-toppmøte i slutten av forrige uke. Det kom ingen avklaring da, men medlemslandenes ledere lovet å fortsette å jobbe med saken.

I tillegg til den tekniske løsningen og hva passet skal dokumentere, gjenstår det en debatt om hvordan det eventuelt skal kunne brukes.

– Det er for tidlig å si noe om når vi vil konkludere. Norge deltar i det pågående arbeidet i både EU og WHO og følger diskusjonene om vaksinepass og ulike bruksområder, sier Korkunc.

Powered by Labrador CMS