Næringsliv

Historisk gullår i shipping

Norsk shipping opplever de beste resultatene noensinne. Aldri har det kokt så mye, og det er ikke i ferd med å kjølne. Like fullt; rederiene mottar rekordstore subsidier, de har aldri betalt så lite skatt som i dag, og aldri har den utenlandskregistrerte flåten vært større.

Publisert Sist oppdatert
1) Star eies av Grieg Shipping og Masterbulk (Westfall Larsen), det genererer ikke overskuddet, men sender det til eierne. Kilde: Selskapene.2) Fred. Olsens selskaper er organisert gjennom Ganger Rolf og Bonheur og tilknyttede selskaper. Ganger Rolf er konsolidert inn i Bonheur.Tallene er anslag fra selskapene.

Det er vår på Lysaker utenfor Oslo. I Strandveien 20 glitrer det i granitt og store glassflater. Et anker hentyder til maritim virksomhet. Wilhelmsen-flaggene blafrer forsiktig. Inne forberedes diverse presentasjoner.

- 2004 ble det sterkeste året i historien. Alt gikk bra. Slik karakteriserer konsernsjef Ingar Skaug rederiets virksomhet i året som gikk. Han representerer et av Norges største rederier, Wilh.Wilhelmsen, og en bransje som til de grader har fått det til. Ingen grunn til å fire flaggene.

DRIFTSRESULTAT

En undersøkelse Økonomisk Rapport har gjort viser at 10 av de største rederiene hadde en omsetning på vel 43 milliarder kroner i 2004 og et driftsresultat på nær åtte milliarder kroner. Det betyr et driftsresultat på cirka 18 prosent i gjennomsnitt.

Året før omsatte hele bransjen for vel 100 milliarder kroner, og hadde et driftsresultat på 18 milliarder kroner. Tall fra rederiene og foreløpige tall fra SSB viser at rederiene har hatt en omsetningsøkning på minst 20 prosent fra 2003 til 2004. Trolig blir det langt mer.

Det er heller ikke småtterier som tas ut, eller planlegges tatt ut i utbytter. I Skaugs rederi, Wilh. Wilhelmsen, ble det i fjor besluttet å utbetale et ekstraordinært utbytte på fire kroner per aksje. Til generalforsamlingen i mai er det også foreslått et utbytte på fire kroner pr aksje. Ifølge deres egne regler kan inntil 30 prosent av overskuddet utbetales til utbytte. Eiernes rikdommer vil øke.

TRANSPORT-BOOM

Økningen i verdenshandelen og i særdeleshet veksten i den kinesiske økonomien er hovedgrunnen til de historisk gode resultatene. Havene er i øyeblikket fulle av skip, verftene har lange ordrelister på kontrahering av nytt.

Den norske flåten er moderne og tradisjonelt sett langt fremme i segmenter som tankfart, bulk og containerfrakt. I alle disse markedene har transporten gått rett oppover. Mange melder at de ikke har skip nok til å ta imot ordrene.

- Problemet vårt er at vi kan komme til å ha for lite tonnasje. Skipene går stappfulle av last, samtidig som ordrene øker. Den høye utnyttelsen av skipene er en av grunnene til at det går så vanvittig bra, samtidig forutsetter den videre veksten at vi må øke flåten, sier Skaug.

3,8 millioner biler ble fraktresultatet i fjor. Hovedsakelig gikk transporten fra Asia og hovedkunden Toyota, til Europa eller USA. Bilfrakt er hovedproduktet, men frakt av landbruksmaskiner og utstyr utgjør også store volum.

Et omfattende nybyggingsprogram skal ta unna, allerede neste år er de første skipene på vannet. Ombygging av gamle bilskip gjør at Wilh.Wilhelmsen kan skryte av å ha verdens lengste bilskip, på 280 meter, om kort tid.

- Dere gjør det historisk bra. Er dere ikke da fornøyd med rammevilkårene?

- Nei, de er dårligere enn i resten av EU, eiermessig er det lite hensiktsmessig å bo her, sier Skaug.

- Betyr det at dere planlegger å flytte hovedkontoret fra Lysaker? Femte generasjons reder, Thomas Wilhelmsen, har etablert seg i England.

- Vi har ingen planer om å flytte hovedkontoret herfra, men vi registrerer stadig flere skip i utlandet. De siste skipene vi har tatt inn flagger vi til Singapore, nybyggene får Englands og Frankrikes flagg. Det er gunstigere, sier Skaug.

LOV MED B-LAG

Slik norske regler har utviklet seg, er det fullt lovlig å registrere norskeide skip under andre lands flagg. De fleste utenlandske flaggene har billigere betingelser og andre krav til hyrer og arbeidsforhold enn det norske krever.

- Det er snart ikke norske sjøfolk igjen i flåten, samtidig som de fleste rederiene har råd til å betale norske lønninger. Hvordan ser du på det?

- Vi har norske offiserer, men norske matroser får vi ikke tak i lenger. Vi opplever også et press fra managementselskap om å ansette stadig billigere mannskap. Det går nok i retning av stadig færre nordmenn, sier Skaug.

- Det tas ut betydelige utbytter fra selskapet. Hvordan ser du på det?

- Det er greit. Aksjonærene har vedtatt det, sier konsernsjefen.

Aksjemajoriteten hos Wilh. Wilhelmsen ligger fortsatt hos familien Wilhelmsen. Det er imidlertid besluttet at eierskapet skal overdras til femte generasjon Wilhelmsen når den tid kommer. Det er Thomas Wilhelmsen (30) som skal overta milliardvirksomheten. Han arbeider i dag i selskapet.

ÅRETS BANKMIDDAG

Også hos rederkollega Fred. Olsen & Co. går det svært bra. Slik beskriver de seg selv;

«Tankmarkedet nådde i 4. kvartal nivåer som man ikke har opplevd siden 1973, dog med betydelig nedjustering mot slutten av året. Året som helhet fremstår inntjeningsmessig som et historisk år for eiere av tankskip. Den vesentlige drivkraften har vært kraftig vekst i etterspørsel etter olje i Kina.»

Mesteparten av virksomhetene til Fred. Olsen er samlet gjennom de to børsnoterte selskapene Ganger Rolv og Bonheur. Olsen har shippingengasjementer innen tank, cruise og passasjerfart. Mesteparten er sentrert rundt tankfart, gjennom First Olsen Tankers, nå FOTL.

- Det ble nok blant de beste resultatene våre, sier viseadministrerende direktør i Fred. Olsen, Jan Erik Bjoner, og forklarer det med et enormt bra tankmarked. Han viser til at Bonheur og Ganger Rolv, som eier 50 prosent hver av virksomheten gjennom et krysseierskap, hver har en omsetning på rundt 2,5 milliarder kroner og et driftsresultat på rundt 350 millioner kroner. Samlet for selskapene, med tilknyttet skipsvirksomhet, blir driftsresultatet rundt 900 millioner kroner. Gjennomsnittlig ratenivå lå på USD 72.800 per dag i 4. kvartal, året under ett var det 51.000 USD. Tilsvarende for 2003 var 28.500 USD. Gjennomsnittlige kostnader ligger på mellom 20.000 og 25.000 USD.

Selv kunne Fred. Olsen feire tankeldoradoet med en plass ved statsministerens bord under årets gallamiddag i Norges Bank, visstnok for første gang. Hans datter Anette Olsen, som i det minste i navnet leder flere av virksomhetene, var også å se under middagen. Dog ikke ved pappas bord.

HØEGH-FETTERNE FORNØYD

Fetterne Leif og Morten Høegh tok for snart to år siden over et av Norges største rederier, Leif Høegh & Co. Noe av det første de gjorde var å kjøpe ut minoritetsaksjonærene og ta det av børs. Nylig flyttet de inn i nybygde lokaler på Skøyen i Oslo.

Leif Høegh & Co. har hentet store deler av sine økte inntekter fra et enormt voksende biltransportsalg. Selskapet har også en raskt voksende flåte med LNG-skip (liquid natural gas) og er blant de fremste i verden på dette markedet.

For å befeste veksten har selskapet kontrahert 20 nye bilskip og 2 LNG-skip for til sammen ni milliarder kroner.

GULL I BERGEN

Det er ikke bare rundt hovedstaden det er fryd og gammen. I Bergens-rederiet Star Shipping er man meget godt fornøyd for tiden.

- 2004 ble et meget godt år, sier direktør Terje Mikkelsen.

- Våre markeder utviklet seg veldig bra. Hovedmarkedet tremasse går svært bra, men også de andre innen bulk. Særlig er det bra nå som Sørøst-Asia og Kina koker. Også 2005 ser ut til å bli et godt år. Flere skip er under bestilling, sier han.

Star Shipping eies av de to rederiene Grieg Shipping og Masterbulk. Det ene er lokalisert i Bergen, det andre i Singapore. Star Shipping er et rent gjennomstrømningsselskap, overskuddene går til de to eierne. Omsetningen i 2004 ble på 6,5 milliarder kroner. 2,0 milliarder kroner ble overført til eierne og representerer overskuddet, sier Mikkelsen. Det tilsvarende tallet for 2003 var 1,3 milliarder kroner.

Mannskapet domineres av filippinere, skipene fører NIS- og Singapore-flagg.

MINISKATT

Mens rederiene hover inn penger, er ikke effekten for det norske samfunnet like stor. Opplysninger Økonomisk Rapport har fått fra Finansdepartementet viser at rederiene aldri har betalt så lite inn i skatt siden den særegne rederibeskatningen ble innført i 1996. Ordningen innebærer at selskapet er fritatt for skatt på årlig overskudd så lenge det holdes tilbake i selskapet. I stedet betales en avgift i forhold til størrelsen på tonnasjen (tonnasjeavgift).

Anslagene viser at staten i fjor hadde et skattetap på rederiene på 1260 millioner kroner. Årene før var tapene henholdsvis 1220 millioner kroner, 1000 og 900 millioner kroner. Det opplyser informasjonsrådgiver Frank Vatne i Finansdepartementet .

Wilh. Wilhelmsen & Co betalte for eksempel en skatt/avgift på 31 millioner kroner av en omsetning på 6,5 milliarder kroner og et resultat på 924 millioner kroner i fjor.

RESULTATER:

2004 Oms. Driftsres.
Wilhelmsen Lines6.500 mill924 mill
Star Shipping 1)6.500 mill2.000 mill
(gjennomstrøm)(1,3 mrd 2003)
Odfjell6.000 mill636 mill
Fred. Olsen &co 2)5.800 mill900 mill
Leif Høegh4.000 mill630 mill
Color Group3.900 mill793 mill
Teekay4.000 mill1.500 mill
Western Bulk3.800 mill78 mill
Farstad Shipping1.500 mill280 mill
DOF920 mill144 mill

Manglende skatt :
2001(anslag 2000)570 mill
2002(anslag 2001)900 mill
2003(anslag 2002)1000 mill
2004(anslag 2003)1220 mill
2005(anslag 2004)1260 mill
Kilde: Finansdepartementet

Powered by Labrador CMS