Samfunn

Høyere lønninger skal minske korrupsjon i Romania

Leger og sykepleiere får 25 prosent høyere lønn for å hindre bestikkelser. Kritikere tror ikke tiltaket virker for å fjerne den inngrodde korrupsjonen.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver europaportalen.se.

Etter trusler om sykehusstreik besluttet den rumenske regjeringen denne uken å øke lønningene for leger og sykepleiere med 25 prosent. Disse yrkesgruppene har blant de laveste lønningene i EU. Streiken ble varslet, etter at høyesterett besluttet at ansatte på sykehus ikke lenger får ta imot bestikkelser fra pasienter, siden de er offentlig ansatte.

– Om det var mulig skulle jeg ha økt lønningene med 100, 200, 300 prosent. Jeg mener det av hele mitt hjerte, sa statsminister Victor Ponta til nyhetsbyrået AP.

Gaver til sykehuspersonnel og andre offentlige ansatte, i form av mat, alkoholholdige drikker eller penger er en arv fra kommunisttiden som fortsatt pågår i den kraftig underfiniansierte helsetjeneste, ikke bare i Romania, men også i andre land som Bulgaria og Litauen, skriver europaportalen.se.

– Vi kommer ikke til å se slutten på uformelle gaver – ikke med en 25 prosents lønnsøkning, sier Christian Parvulescu, dekan ved National School of Political Studies, til AP.

Powered by Labrador CMS