leserinnlegg

Høyre kutter ikke sykelønnen

Høyre har i vårt budsjett tatt vare på dagens gode sykelønnsordning med 100 prosent lønn fra første dag i 12 måneder. Men vi forstår også at om vi skal sikre verdens mest sjenerøse sykelønnsordning, må vi gjøre alt vi kan for å få folk friske og tilbake på jobb så raskt som mulig.

Publisert Sist oppdatert

Derfor har vi foreslått å normere sykemeldingsperiodene, som vi har beregnet vil redusere utgiftene til sykelønn med 1,5 prosent. Gitt de svenske erfaringene med et liknende tiltak er det et forsiktig anslag og langt fra noen «skjønn drøm» som Magne Lerø, i en lederartikkel 23. november, synes å mene.

Bakgrunnen for tiltaket er at det er påvist store fylkesvise variasjoner i lengden på sykemeldinger innenfor samme diagnose. For eksempel er gjennomsnittlig sykemeldingstid for en skulderskade i Telemark 52 dager, mens det i nabofylket Vestfold er over 100 dager. For samme skade! Men det er viktig å understreke at normerte sykemeldinger ikke skal overprøve legens vurderinger: Hvis legen mener du bør være sykemeldt lenger enn normen, for eksempel fordi du har tungt fysisk arbeid, da er det en selvfølge at det blir slik.

Det er riktig at Høyre også i år har foreslått å legge om overgangsstønaden, og redusere mottaksperioden fra tre til ett år. Sett i lys av at det viktigste fattigdomstiltaket er å få flere ut i arbeid har stønaden på mange måter virket mot sin hensikt: Den har bidratt til å holde enslige forsørgere utenfor arbeidslivet lenger enn de ellers ville vært. Og vi vet godt at jo lenger man står utenfor, dess mindre sjanse er det av man kommer tilbake i vanlig arbeid. Man ser dessuten at erfaringene fra forrige reduksjon av stønadsperioden i 2000 var gode: Flere i arbeid og færre på stønad.

Til slutt: Lerø skriver at Høyre (sammen med Venstre) vil utvide venteperioden for dagpenger fra 3 til 5 dager. Det stemmer rett og slett ikke. Høyre går inn for en videreføring av dagens ordning, blant annet av de grunnene Lerø nevner.

Powered by Labrador CMS