Hva skal til for å lykkes med onboarding?

Vi står i høysesongen for jobb-bytte, akselerert av pandemi, med mangelfull onboarding som utgangspunkt. Hvordan skal norske ledere klare å holde på ansatte, spør Kari Bech-Moen.

Publisert Sist oppdatert

Kari Bech-Moen er styreleder i Huma

SYNSPUNKT: Det står dårlig til med onboarding av nyansatte i norsk næringsliv, oppsummerer Frode Haaland i sin kommentar i Dagens Perspektiv den 20. januar etter å ha lest HR Norges nylig publiserte onboarding-undersøkelse.

Ifølge Haaland bekrefter undersøkelsen at pandemien dessverre har bidratt til å forverre situasjonen, hvor resultatet er svekket lojalitet og forpliktelse blant arbeidstakere. Konsekvensen bør være kjent stoff for alle: Norske arbeidstakere bytter jobb i et rasende tempo.

Jeg har stått oppi dette selv i ulike lederroller og med ansvar for ulike HR- funksjoner. Å legge til rette for onboarding av mange ansatte årlig har vært et viktig arbeid. En av de viktigste aspektene ved dette var å gi rekrutterende leder de rette verktøyene for å gjøre onboarding effektivt, inspirerende og godt.

Tre enkle grep alle kan få til

Man tenker ofte at HR-teknologi er vanskelige greier som krever mye tid å anskaffe, er dyrt og vanskelig komme i gang med. Sånn er det ikke lenger! Som styreleder i HR-teknologiselskapet Huma er jeg nå på innsiden av hvordan moderne HR-teknologi utvikles og implementeres i alle typer selskaper. Med fokus på brukervennlighet, den ansattes opplevelse og at man skal komme i gang på 1-2-3, er det utrolig mye kortere vei for å lykkes.

Her er mine tre enkle grep som kan bidra til å bedre onboarding-prosesser og minimere risikoen for å miste ansatte.

1. Gå digitalt.

Det handler om mennesker, men den digitale løsning som binder menneskene sammen har blitt uunngåelig, spesielt under pandemien. Spesielt blant yngre arbeidstakere anses mobile løsninger å være en hygienefaktor. Det må HR levere på og det skaper systemverdi for bedriften.

2. Standardiser prosesser

For å lykkes med det mellommenneskelige og personlige, må vi lære å gå før vi løper: standariser basisen. Med gode maler og rutiner på plass er det lettere å gjøre tilpasninger underveis.

3. Bistå lederne.

I en travel hverdag er det mye å tenke på for lederne i organisasjonen. Etter å ha brukt masse kapasitet på rekrutteringsprosessen er det viktig at lederne ikke tar for lett på oppfølgingen de nyansatte trenger i starten. Med digitale verktøy og standardiserte prosesser er det administrative og det formelle på plass. Nå gjelder det å hjelpe den nyansatte raskt i gang med verdiskapningen den er ansatt for!

Powered by Labrador CMS