Samfunn

Illustrasjonsfoto.

Hver femte nordmann vurderer å ta opp lån til forbruk, ferie og fritid

Men bryr seg lite om renten.

Publisert Sist oppdatert

En fersk undersøkelse viser at hver femte nordmann låner mer i sommer, men er lite opptatt av rentenivået. Pengene går til reiser, motorsykler og oppussing. Dette er blant funnene i Tietos Lånebarometer, som ble gjennomført i Sverige for fjerde år på rad, og for første gang i Norge og Finland.

71 prosent sier at renten er en viktig faktor når man tar opp lån, mens flest nordmenn oppgir at renten overhodet ikke er viktig ved låneopptak (7 prosent i Norge, 4 prosent i Sverige og 3 prosent i Finland). Kun 58 prosent av de norske respondentene mener at renten er veldig viktig, mens tilsvarende tall i Sverige og Finland er henholdsvis 62 og 64 prosent.

Av de som planlegger å låne penger i de tre nordiske landene i sommer, sier halvparten at de vil bruke sin nåværende bank eller låneforbindelse for det nye låneopptaket. Nordmenn er langt mindre opptatt av tilliten til långiver, 38 prosent i Norge oppgir dette som meget viktig i valg av långiver, mens tilsvarende tall i Sverige og Finland er hele 58 prosent og 48 prosent.

– Renter er naturlig nok viktige for konsumentene, tett etterfulgt av tillit. Så hvis du er en eksisterende bank, har du en stor fordel takket være den allerede etablerte tilliten hos kunden, forutsatt at du er tilstrekkelig konkurransedyktig på pris, sier Pedram Tadayon, VP Credit Solution and Services Tieto i en pressemelding.

Modenhet for usikre lån

En større andel svensker (22 prosent) og nordmenn (21 prosent) oppgir at de skal låne penger i sommer enn andelen finner (14 prosent), og en større andel nordmenn (7 prosent) enn svensker (5 prosent) og finner (3 prosent) planlegger å bruke lånet til å pusse opp hus og feriebolig.

Finnene vurderer «hastighet» (hvor fort de får pengene) som en viktigere faktor enn respondentene i Sverige og Norge. 64 prosent av de finske respondentene anser det som viktig, mens tilsvarende tall i Sverige og Norge er 49 prosent 48 prosent.

Nordmenn er minst opptatt av en fleksibel tilbakebetalingsplan (12 prosent, sammenlignet med 10 prosent i Sverige og 5 prosent i Finland).

– I Norge og Sverige er det større modenhet for usikrede lån enn i Finland. En annen årsak til at låneiveren er lavere i Finland enn i Norge og Sverige kan også skyldes at utlånsprosessene er langt mer manuelle i Finland, sier Tadayon.

Topp 5 årsaker for lån

Nordmenn har størst lånelyst for oppussing, og lavest låneiver for feriereiser sammenlignet med svensker og finner. På spørsmålet om hva de har lånt for, eller tenkt til å ta et lån for denne sommeren, scoret følgende fem årsaker høyest:

  1. Bil / Motorsykkel (Norge 4 prosent, Sverige 7 prosent, Finland 4 prosent)

  2. Oppussing av bolig- eller feriebolig (Norge 7 prosent, Sverige 5 prosent, Finland 3 prosent)

  3. Ferietur (Norge 3 prosent, Sverige 7 prosent, Finland 4 prosent)

  4. Innredning (Norge 2 prosent, Sverige 3 prosent, Finland 1 prosent)

  5. Shopping (Norge 2 prosent, Sverige 3 prosent, Finland 1 prosent)

Powered by Labrador CMS