Samfunn

Ett av mottakene Norsk Folkehjelp stenger, er Torshov transittmottak. Her fra da kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte mottaket i februar.

Ideelle organisasjoner vurderer å gi opp asylmottaksdrift

Asylbransjens eneste to ideelle mottaksoperatører truer med å trekke seg ut dersom vilkårene ikke bedres.

Publisert Sist oppdatert

Etter at UDI denne uken varslet om flere mottaksnedleggelser, kan det gå mot slutten for asylmottak drevet av Norsk Folkehjelp, ifølge Aftenposten. Den ideelle organisasjonen har drevet mottak i 30 år.

– Det man gjør nå er å kaste ut seriøse aktører. Man risikerer å bli sittende igjen med aktører som er mest opptatt av lettjente penger, sier generalsekretær Henriette Killi Westhrin i Norsk Folkehjelp.

Hun mener det betales for lite til å kunne drive forsvarlig med tarifflønn til ansatte og en kvalitet til beboerne som organisasjonen kan stå inne for.

– Skal vi kunne fortsette, må Stortinget ta grep, sier Folkehjelp-lederen.

Siden år 2000 har folkehjelpen opprettet 27 asylmottak og lagt ned 23.

Den andre ideelle mottaksoperatøren, Sana, vurderer også å gi opp. På det meste hadde de 16 mottak, men har nå fire igjen.

– Dette handler om vår eksistens. Det var dramatisk da vi i fjor måtte legge ned åtte mottak. Da vi satt igjen med seks, måtte respiratoren settes på. Da ytterligere to mottak mistet kontrakt i forrige måned, tok de strømmen på respiratoren, sier daglig leder Bjørn Halvorsen.

Powered by Labrador CMS