Samfunnsansvar

F.v. Finansminister Siv Jensen og delegasjonsleder Thomas Dorseyi IMF like før Siv Jensen får overlevert Det internasjonale valutafondets (IMF) rapport om norsk økonomi og økonomisk politikk.

IMF: Dette er Norges største utfordringer

Det internasjonale pengefondet overleverte i dag sin rapport om norsk økonomi til finansminister Siv Jensen.

Publisert Sist oppdatert

I sin årlige uttalelse om tilstanden i norsk økonomi beskriver det internasjonale pengefondet fire hovedutfordringer:

  • Lavere og tregere vekst enn forventet i internasjonal økonomi kan hindre utviklingen for eksportbedrifter som ikke er olje-relatert, eller presse oljeprisen ytterligere nedover. Vedvarende lave oljepriser vil intensivere de fallende oljeinvesteringene og gå ut over oljeservice-sektoren.
  • Boligprisene kan spille en nøkkelrolle, og en kollaps i boligmarkedet kan resultere i omfattende reduksjoner i forbruk og boliginvesteringer, som igjen vil medføre negative ringvirkninger for bedriftenes inntjening og banksektoren.
  • Ytterligere uto i internasjonale finansmarkeder kan medføre likviditetsskvis og bankene vil kunne oppleve økte innlånskostnader.
  • Svak eller treg omstillingsevne vil føre til at ledighetstallene opprettholdes, som vil medføre lavere forbruk, som igjen vil skape lavere inntjening og dermed enda høyere arbeidsledighet.
  • Økt innvanding kan medføre økt press på offentlige finanser, og høyere strukturell ledighet, med mindre god integrering i arbeidsmarkedene gjennomføres.
  • Det knyttes også bekymring til gjeldsnivået i norske husstander.

– Jeg er enig med IMF i at det er viktig å legge til rette for en smidig overgang til en ny og mindre oljeavhengig vekstmodell. Vi må fortsatt være opptatt av å legge til rette for vekst i konkurranseutsatte deler av privat sektor, sier finansminister Siv Jensen til NTB.

Powered by Labrador CMS