Nyskaping

Verdens første selvkjørende og elektriske containerskip, Yara Birkeland testes hos SINTEF Ocean i Trondheim. Modellen kjøres ut i bassenget.

Innovasjonssamarbeid skal gjøre reelle bærekraftsmålinger mulig

NTNU og stiftelsen TERRAVERA skal utvikle en ny teknologiplattform for å koble forskning på tvers av disipliner for neste generasjons bærekraftsmåling.

Publisert Sist oppdatert

Målet med samarbeidet er å bygge digitale modeller, datakilder og beregningsnøkler i en åpen plattform som lettere vil gjøre beregninger av bærekraft mulig.

Den nye plattformen, som etableres av stiftelsen TERRAVERA, er initiert av et knippe teknologigründere og ledende forskere fra NTNU, med tverrfaglighet og bærekraft som strategiske hovedsatsningsområder.

Samarbeidet er igangsatt gjennom to piloter, innen henholdsvis maritim transport og fornybar energi.

Et reelt bidrag

Pilotene analyserer næringskjeder under ett og skal brukes til å besvare hvordan næringskjeder forbruker ressurser, genererer utslipp og kan bidra i en bærekraftomstilling.

Helge Brattebø, direktør for NTNU Bærekraft poengterer viktigheten av et verktøy som går i dybden og fanger kompleksiteten i vurderinger av bærekraft.

– Det å tilgjengeliggjøre og synliggjøre kunnskap om ressursforbruk, utslipp og miljøpåvirkninger, både innad i verdikjeder og ut mot sluttbruker, vil være svært viktig for å få en reell vridning i retning av bærekraftig produksjon og forbruk, sier direktøren for NTNU Bærekraft Helge Brattebø i en pressemelding.

Gitt den raske utviklingen på IKT-feltet, og den økende aksepten for åpen innovasjon og åpne data, mener Brattebø at NTNU står foran en unik mulighet til å gjøre et reelt bidrag.

Umulig jungel å navigere

Utgangspunktet for TERRAVERA Foundation er at det i dag er nærmest umulig å navigere i jungelen av bærekraftsrapporter og en flom av ulike merkeordninger av produkter og tjenester - det er behov for en kunnskapsdrevet, modellbasert og åpen tilgang til hvordan bærekraft måles og rapporteres.

Teknologiplattformen legger til rette for samarbeid for å modellere og synliggjøre den best tilgjengelige kunnskapen på bærekraft fra akademiske miljøer og bedrifter.

– Universitetene er i sin natur ikke rigget for utveksling av tverrfaglig kunnskap i større industriell skala eller for rask og enkel anvendelse i samfunn- og næringsliv, sier Gyda Bjercke, som leder den akademiske satsingen i TERRAVERA Foundation.

– Vi er svært glade for at NTNU nå bidrar for å gjøre metoder, modeller og forskningsbaserte bærekraftberegninger tilgjengelig for allmennheten, sier hun.

Tett på forskningsmiljøer

Den uavhengige non-profit stiftelsen TERRAVERA Foundation er basert i Bergen og vil fremover etablere samarbeid mellom forsknings- og næringslivsaktører.

Målet er en kunnskapsmobilisering blant eksperter innen alle fag som kobler kvalifiserte data og stringent modellering av viktige prosesser.

I sum kan dette bli et svært kraftig verktøy for beregning av bærekraft.

– Vi legger ikke skjul på at prosjektet er ambisiøst, men både modelleringsteknologi, prosessorkraft og tilgang på data er nå på så høyt nivå at plattformen lar seg realisere, sier Erik Fossum Færevaag - gründer og tidligere CEO i Disruptive Technologies som sammen med Bjørn Haugland og Paal Larsen er initiativtakerne bak TERRAVERA.

– For å lykkes trenger vi å jobbe tett med ledende forskningsmiljøer og vi er svært takknemlig for at NTNU så tydelig tar en ledende posisjon fra start, sier han.

Powered by Labrador CMS