Nyskaping

Vindmølle. Illustrasjonsfoto.

Investerer 11 milliarder i vindkraftprosjekt i Midt-Norge

Statkraft, Trønderenergi og Nordic Wind Power DA går sammen om å bygge Europas største landbaserte vindkraftanlegg i Midt-Norge.

Publisert Sist oppdatert
Om lag 11 milliarder kroner skal investeres i seks vindparker på til sammen 1.000 megawatt (MW).

Vindparkene bygges på Fosenhalvøya, Hitra og i Snillfjord, i et kystnært område med noen av de beste forholdene for vindkraftproduksjon i hele Europa. Konsesjonen til utbyggingen ble gitt i august 2013, men ble skrinlagt sist sommer grunnet manglende lønnsomhet.

Kraftselskapene og Statnett kunngjorde senere en ny utredning av prosjektet basert på nye forutsetninger, blant annet adgang til å bygge en større andel av prosjektet nord for Trondheimsfjorden, der vindressursen er større og gir forbedret lønnsomhet.

– En viktig dag

– Dette er en viktig dag for Statkraft og for Norge. Sammen med våre partnere har vi investert i det største prosjektet innen fornybar energi i Norge på mange år. Med dette prosjektet blir Statkraft en av de ledende aktørene innen vindkraft på land, sier Christian Rynning-Tønnesen, konsernsjef i Statkraft.

Christian Rynning-Tønnesen, direktør i Statkraft.

Foto

Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Christian Rynning-Tønnesen, direktør i Statkraft. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Fosen Vind-utbyggingen inkluderer vindparkene Harbaksfjellet, Roan, Storheia og Kvenndalsfjellet på nordsiden av Trondheimsfjorden (ca. 750 MW), samt vindparkene Geitfjellet og Hitra 2 sør for Trondheimsfjorden (ca. 250 MW).

– Et løft for fornybar energi

– Det er gledelig at det nå blir en stor vindkraftutbygging i Trøndelag. Dette er et av de største industriprosjektene i Fastlands-Norge og gir arbeidsplasser. Det vil være et løft for satsingen på ny fornybar energi i Norge. Og det viser at rammebetingelsene i Norge er gode og fører til konkrete investeringer, sier statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H er svært glad for at det skal åpnes en ny vindkraftpark i Midt-Norge. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

1.000 MW er mer enn den samlede norske vindkraftkapasiteten i dag. Når vindparkene står ferdige i 2020 vil de produsere 3,4 TWh fornybar energi i året. Det er nok til å gi lys og varme til 170.000 husstander årlig.

Grønt skifte

I den endelige avtalen mellom aktørene fremkommer det at Statkraft vil ha en eierandel på 52,1 prosent, Trønderenergi en eierandel på 7,9 prosent og konsortiet ledet av Credit Suisse en eierandel på 40 prosent.

Olje og energiminister Tord Lien syns det er gode nyheter at Statkraft og deres partnere har besluttet å investere i vindkraftprosjektene på Fosen og i Snillfjord-området Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

– Det er gode nyheter at Statkraft og deres partnere har besluttet å investere i vindkraftprosjektene på Fosen og i Snillfjord-området. Dette er et av de største industriprosjektene i Fastlands-Norge. Beslutningen bidrar til økt produksjon av fornybar energi og gir grunnlag for klimavennlig næringsutvikling og arbeidsplasser, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Anleggsarbeidene starter i andre kvartal i år. De første vindmøllene vil bli levert og montert i 2018. Prosjektet omfatter 278 vindturbiner.

Powered by Labrador CMS