Samfunn

Kaller fritt sykehusvalg for en bløff

Informasjonen om kvaliteten på helsetilbudet i Norge er for dårlig og for lite tilgjengelig for pasientene. Resultatet er at det frie sykehusvalget ikke blir reelt, ifølge Teknologirådet.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag legger det offentlig oppnevnte utvalget fram en rapport for Stortinget. Konklusjonen er klar, ifølge Aftenposten:

Norske pasienter vet nesten ingenting om kvaliteten på fastlegenes eller sykehusenes behandlingstilbud. Dermed er den lovfestede retten til selv å velge sykehus og behandlingssted nesten verdiløs.

Direktør i Teknologirådet, Tore Tennøe, sier informasjonen som finnes tilgjengelig for pasientene, er ubrukelig.

– I realiteten er fritt sykehusvalg en bløff. Det er greit å ha kunnskap om venteliste og antall korridorpasienter, men som pasient vil du vite hvem som er gode på din diagnose, sier Tennøe.

De fleste pasientgruppene får i dag nesten ingen kvalitetsinformasjon som gjør at man kan gjøre reelle valg. Om fastlegene finnes det overhodet ingen kvalitetsinformasjon, og kommunehelsetjenesten får kritikk for å presentere informasjonen om sine tilbud på en dårlig måte.

I løpet av 2011 skal helseportalen.no opprettes. Det er via denne nettportalen Teknologirådet mener pasientene må nås med informasjon som skal hjelpe dem til å gjøre informerte valg.

– I Tyskland og Danmark har de knekt koden og laget gode systemer med reell kvalitetsinformasjon på pasientenes premisser. Den som skal ta en kneoperasjon, eller som skal føde, skal vite hvor man får best hjelp. Det kan man ikke i Norge ennå, sier Tennøe til Aftenposten. (©NTB)

Powered by Labrador CMS