Kamp mot klokken for ny WTO-avtale
USA og EU nøler med intiativer til mer frihandel | Nye, sterke aktører gjør spillet om ny WTO-avtale vanskeligere | Kjøligere forhold mellom USA og Kina | Gevinsten ved ny frihandelsavtale mindre enn før
Utsiktene til en ny og omfattende liberalisering av verdenshandelen faller dag for dag. I takt med at særlig Kinas og Indias konkurranseevne øker, svekkes USAs og Europas ønske om mer frihandel. Pascal Lamy, den nye lederen av Verdens handelsorganisasjon (WTO), kjemper en kamp mot klokken for å få fortgang i forhandlingene om en ny frihandelsavtale. Lamy har nå under 100 dager igjen på seg til det avgjørende ministermøtet i Hongkong 13.-18. desember. Der skal det endelige slaget stå og de politiske rammene for en ny verdenshandelsavtale vedtas.
Lamy har en særdeles vanskelig jobb foran seg. Mulighetene for en ny WTO-avtale i desember er dårlige. Det skyldes flere forhold:
Nye maktstrukturer: Maktforholdene mellom de viktigste aktørene innen verdenshandelen er i sterk endring. Tidligere var det avgjørende å oppnå enighet mellom USA og EU, så ville de andre følge etter. Nå er Kina WTO-medlem og utgjør sammen med India en voksende handelsstormakt. Samtidig har utviklingslandene blitt bedre organisert, og står nå sammen i grupper som G20 og G90.
Nye områder: Der tidligere handelsrunder i høy grad handlet om tolltariffer, kvoter, statsstøtte osv., er emnene det forhandles om i den såkalte Doha-runden mer komplekse, for eksempel spørsmålet om økt frihandel med tjenester. Dels er markedsadgang til tjenesteområder vanskeligere å måle og forhandle om. Dels handler diskusjonene i WTO om adgang til ennå ikke eksisterende tjenesteområder, for eksempel når det gjelder tjenester offentlige myndigheter i dag ivaretar.
Mindre effekt større konsekvenser: Store deler av verdenshandelen er allerede liberalisert. Beregninger utført av blant andre Verdensbanken viser at de globale effektene av liberaliseringene som er på bordet i Doha-runden vil være vesentlig mindre enn ved tidligere runder. Verdensbanken forutser en global vekst på 0,3 prosent av BNP. Men fordelene må veies mot konkrete konsekvenser på enkeltområder, som kan bli vesentlig større enn før. Liberalisering kan ramme hardt i de fattigste landene og i enkelte bransjer, som landbruket.
Smarte og billige kinesere
Kina er den største og viktigste forskjellen på den aktuelle WTO-runden og de åtte tidligere frihandelsrundene som gradvis har liberalisert verdenshandelen siden slutten av 2. verdenskrig. På få år har Kina utviklet et massivt handelsoverskudd med både Europa og USA (se figur).
Økende samhandel bekymrer ikke i seg selv i Vesten. Rynkede panner skyldes heller det forhold at samhandelen ikke bare vokser innenfor varer og tjenester som normalt leveres av land med lave produksjonskostnader. De siste ukenes debatt om import av klær og tekstiler fra Kina og gjeninnføring av kvoter i Europa og USA er et klassisk eksempel. Her konkurrerer et land med suksess på et område hvor arbeidskraft utgjør den største andelen av kostnadene ved et produkt. Gevinsten for forbrukerne er lett å registrere. For den europeiske tekstilindustrien er konsekvensene oversiktlige. Riktignok mister bransjen stadig arbeidsplasser, men europeiske bedrifter er for lengst sluttet å produsere varene striden står om.
Hvis konkurransen fra Kina utelukkende kom på områder som tekstiler ville altså Kinas voksende økonomiske makt vært relativt enkel å håndtere. Men tekstiler utgjør mindre enn 10 prosent av den samlede kinesiske eksporten til Europa. Årsaken til bekymringen er, som blant andre Harvard-økonomen Richard B. Freeman påpeker, at Kina er et lavlønnsland med høyteknologi.
I Kina lever produksjonsarbeidere som tjener 120 dollar i måneden, men også chipdesignere som får 2.000 dollar. Både Kina og India er i full gang med å konkurrere med europeere og amerikanere på deres kjerneområder i kunnskapsøkonomien, og det setter utsiktene til ytterligere liberalisering av verdenshandelen i et nytt perspektiv. Kina utdanner årlig 350.000 nye ingeniører, flere enn både Europa og USA. Kina har akseptert en betydelig åpning av sitt eget marked for utenlandske bedrifter også innenfor for eksempel tjenesteområdet. Disse generøse kinesiske tilbudene betyr at nye markedsåpninger på det voksende og viktige tjenesteområdet vil gjelde Europa og USA i større grad enn Kina.
Det er også forskjeller i amerikanernes og europeernes tilnærming til Kina. Europa har ikke amerikanernes lange tradisjon for å se Kina som en voksende fiende. «China-bashing» er blitt en viktigere del av amerikansk innenrikspolitikk, mens diskusjoner om Kina ikke tar like stor plass i Europa. Den viktigste grunnen til forskjellene er at USA ser seg selv som en utenrikspolitisk aktør i Asia. Europeernes forhold til Kina er langt mer økonomisk og mindre politisk motivert. Samtidig har kineserne og europeerne felles interesser overfor USA: Begge ser med voksende skepsis på amerikansk global alenegang utenfor for eksempel FN. Kinesere og europeere legger også mer vekt på de delene av Doha-runden som handler om bærekraftig utvikling og bedrede forhold for u-land.
Landbruk er nøkkelsektoren
Hvis Pascal Lamy skal få skapt ny dynamikk i WTO-forhandlingene, må han overtale de 148 medlemslandene til å fremlegge liberaliseringstilbud som er så attraktive at alle kan se en fordel i en avtale. Et av nøkkelområdene er landbruket. Europeerne har tidligere tilbudt å avskaffe all eksportstøtte til landbruket i løpet av noen år. Det lyder generøst, men realiteten er mindre imponerende. Eksportstøtten utgjør i dag mindre enn 2 prosent av EUs samlede landbruksstøtte. Skal det skje fremskritt på landbruksområdet, er reduksjon av produksjonsstøtten til EUs landbruk og tilgang til EUs hjemmemarked i virkeligheten langt mer interessant for de øvrige WTO-medlemslandene. Også amerikanerne har problemer på landbruksområdet, hvor det kniper med å fremsette avgjørende tilbud.
Likeledes er det problemer på tjenesteområdet, der blant andre europeerne har vanskelig for å komme med et klart tilbud om liberalisering. Særlig franskmennene ønsker å skjerme store deler av tjenesteområdet for konkurranse. Det er en naturlig oppfølging av avvisningen av EUs eget tjenestedirektiv, som skulle ha skapt et indre EU-marked på dette området.
Også i mellomutviklede land som Kina er tjenesteområdet vokst betydelig, og utgjør i dag den største delen av samfunnsøkonomien. Derfor er tjenester også det økonomisk mest interessante området i Doha-runden. Men fremskritt her forutsetter gjennombrudd i landbrukssektoren, tror de fleste eksperter. Det ligger det ikke an til, og dermed ser det ut til at en sektor som sysselsetter rundt 1 prosent av den samlede befolkningen i Nord-Amerika kan komme til å blokkere fremskritt på andre områder (i Norge arbeider 3 prosent av de sysselsatte i landbruk og fiskeri).
Tilbake sitter Pascal Lamy med en særdeles tung oppgave. Lettere blir den ikke av at USAs president George W. Bush for øyeblikket kan forhandle med et såkalt «fast-track»-mandat fra den amerikanske kongressen. Men skal det mandatet brukes, må forhandlingene avsluttes i Hongkong i desember. Forsinkes avtalen, havner WTO-saken igjen i kongressen og med stadig sterkere anti-kinesiske vinder i USA, ville det øke usikkerheten om en fremtidig avtale.
Av Mandag Morgens korrespondent
Ole Vigant Ryborg, Brussel