Samfunn

Presidenten for Folkerepublikken Kinas Folkekongress, Li Zhanshu, i møte med statsminister Erna Solberg.

Kinas tredje mektigste roser Solberg

Publisert Sist oppdatert

Formannen i Kinas Folkekongress Li Zhanshu roser statsminister Erna Solberg (H) for å ha strukket seg langt for å gjenopprette forholdet til Kina.

De to møttes torsdag i regjeringens representasjonsbolig, der Li Zhanshu, som er den tredje høyest rangerte i Kina, blant annet signerte gjesteprotokollen.

Før selve møtet ble innledet, ble de tradisjonelle høflighetsfrasene utvekslet med både norsk og kinesisk presse til stede.

– Jeg vil takke deg, statsminister, for å ha strukket deg langt for å gjenopprette relasjonen til Kina, sa Li.

– Milepæl

Forholdet havnet i fryseboksen i 2010 etter tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, og det tok seks år å tine det opp.

– Dette er det første høytstående besøket fra Kina siden 2010. Så dette er en milepæl i vårt forhold, sa Solberg, som også minnet om kongeparets besøk til Kina i oktober i fjor.

Årets besøk sammenfaller med at det er 65 år siden Norge og Kina fikk fulle diplomatiske forbindelser. Også næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og statssekretærene Marianne Hagen og Ingvild Stub deltok på møtet.

– Norge var et av de første vestlige landene som anerkjente Kina og etablerte diplomatiske forbindelser, mintes Li, som også sa at han gleder seg til å oppleve en norsk 17. mai.

Li har vært formann i Folkekongressen i et drøyt år.

Lydteppe

Blant temaene de to skal diskutere på det halvtimelange møtet, er klima, handel og menneskerettigheter, får NTB opplyst.

Onsdag var det demonstrasjoner utenfor Stortinget i forkant av Lis møte med stortingspresident Tone Trøen. Men da sørget demonstranter fra det kinesisk-norske handelskammeret for å overdøve demonstrantene fra Amnesty, Den norske Tibet-komité og Den norske Uigurkomiteen.

Kina er blitt møtt med sterk kritikk av menneskerettighetsgrupper for sin behandling av den muslimske uigur-minoriteten.

Også torsdag sørget pro-kinesiske demonstranter for å legge et lydteppe utenfor representasjonsboligen i tilfelle noen Amnesty-demonstranter skulle dukke opp. Men da ingen viste seg, gikk de igjen.

Powered by Labrador CMS