Samfunn

Ordfører Rita Ottervik, kommunedirektør Morten Wolden og Oppvekst- og utdanningsdirektør Camilla Trud Nereid på pressekonferansen til Trondheim kommune i anledning gjenåpning etter korona.

Kommunale topplederes lønnvekst bare slått av oljebransjens

Teknisk beregningsutvalg med oversikten over lederlønnsutviklingen det siste året.

Publisert Sist oppdatert

I dag la Teknisk beregningsutvalg TBU frem sin rapport for lønnsforhandlingene. Prisveksten ble anslått til 1,2 prosent, som er 0,3 prosentpoeng lavere enn først beregnet i mars da koronakrisen fortsatt var i en tidlig fase.

Som en del av rapporten som tar for seg lønnsutviklingen i en rekke store grupper og profesjoner, er det et eget kapittel om lønnen til ledere.

Veksten i gjennomsnittslønn fra september 2018 til september 2019 var 2,9 prosent for administrerende direktører i privat sektor når opsjoner og naturalytelser holdes utenfor og bonus inkluderes.

Mest i oljå

Den høyeste veksten var innen oljebransjen hvor sjefene fikk et lønnshopp på 15,9 prosent – mye på grunn av høye bonusutbetalinger.

Det er også denne gruppen som ligger høyest i utgangspunktet med 2,84 millioner kroner i året i snitt.

Innen finans økte lederlønnen med 3,6 prosent og i bygg og anlegg med 3,5 prosent i snitt.

Lederlønnen er generelt høyere desto større foretaket er målt antall ansatte eller i omsetning.

Litt likere mellom kjønnene

Kvinnelige administrerende direktører i privat sektor hadde 82,1 prosent av nivået for mannlige direktører. Dette er 0,7 prosentpoeng høyere enn året før.

God vekst for kommunale toppledere

Veksten i gjennomsnittlig lønn for toppledere i offentlig forvaltning under ett var 4,1 prosent fra september/desember 2018 til september/desember 2019.

Det har vært noen forskjeller mellom stat og kommune. For toppledere i kommuner og fylkeskommuner var lønnsveksten 4,4 prosent, mens det for toppledere i staten kom på 4,1 prosent.

For tiårsperioden fra 2009 til 2019 var gjennomsnittlig, årlig lønnsvekst for toppledere 4,3 prosent i staten, 4,7 prosent i kommuner og fylkeskommuner og 4,4 prosent i offentlig forvaltning under ett.

Toppledere i offentlig forvaltning omfatter også en mindre gruppe av administrerende direktører i helsetjenester i statsforvaltningen.

Lønnsnivået for denne gruppen var i september 2019 1,7 millioner kroner, og veksten i gjennomsnittslønn var 2,6 prosent fra 2018 til 2019, og 3,1 prosent i gjennomsnitt per år for perioden fra 2009 til 2019.

Per desember 2019 var gjennomsnittslønnen for toppledere i kommuner og fylkeskommuner 1,1 millioner kroner. I staten tjente topplederne i gjennomsnitt 1,4 millioner kroner per september 2019.

Powered by Labrador CMS