Samfunn

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland gikk ikke i tog for regionreformen.

Kommunalministeren tror Viken «kan fremstå litt skummel» for de andre regionene

Publisert Sist oppdatert

Norge står midt i en av de største reformene i offentlig sektor noensinne.

Den såkalte regionreformen har allerede satt de nordnorske sinnene i kok ved sammenslåing av Troms og Finnmark, og i vest er Rogland definert ut av «Vestlandet».

I et omfattende intervju med tidsskriftet Plan som spesialiserer seg på by- og regionsforskning, forteller kommunal- og næringsminister Monical Mæland at hun aldri har støttet reformen, men at hun nå ønsker at den skal bli så god som den kan bli.

– Det er min oppgave å sørge for at vi får det til, sier hun til Plan.

Skummelt med Viken

Som en sentral del av reformen blir Viken det største fylket i landet. Fra 2020 slås Østfold, Akershus og Buskerud sammen.

Løsningen er blitt kritisert for å være abstrakt og uønsket.

 

I intervjuet blir Mæland spurt om hvilke utfordringer hun ser for Viken.

Kommunalministeren forteller at hun oppfatter at det jobbes godt og at hun har tillit til lokalpolitikerne som forsøker å løse opp i folkene, men også at det er betydelige utfordringer med sammensetningen av de geografiske områdene.

– Det er åpenbare utfordringer på samferdsel, med svært store behov, sier hun.

Hun peker dessuten på at de lokale politikerne i det kommende megafylket vil bli svært mektige.

– Det kan tenkes at Viken kan framstå som litt skummel for de andre fylkene, fordi det blir en veldig sentral og sterk del av Norge, så det vil gjøre at innsatsen til resten av fylkene vil bli målt opp mot Viken, sier hun.

Mæland presiserer at dette er litt spekulativt fra hennes side.

Fylkeskommunen viktigere for folk i nord

Seniorforsker Nils Aarsæther ved Norut skriver i samme nummer av Plan at Viken og Finnmark er de mest tydelige eksemplene på hva som skjer når en regjering og et samlet Stortingsflertall lar prestisje og tallmagi gå foran hensynet til kunnskap og hensynet til lokalt og regionalt folkestyre.

Aarsæther mener Viken er blitt et eksempel på fravær av forståelse av hva funksjonelle områder skulle bety i Norge.

«Det er stille i Viken», skriver han, «Oslos folkevalgte og ansatte går ekstra stille i dørene, men det skulle ikke forundre om de jubler innvendig.»

Ifølge Aarsæther betyr fylkeskommunen mer for folk i nord enn i sør. I Finnmark betyr fylkeskommunens budsjett per innbygger mer for samfunnsutviklingen.

Powered by Labrador CMS