Samfunnsansvar

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP), kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) (t.v) og KS-leder Gunn Marit Helgesen (t.v) diskuterer hvordan kommunene skal jobbe med integrering av flyktninger.

Kommunene møter statsråder for å diskutere flyktningsituasjonen

De 14 største kommunene og KS-toppene møter i dag fem statsråder for å snakke om hva som trengs av integreringstiltak.

Publisert Sist oppdatert

KS-leder Gunn Marit Helgesen sa under Arendalsuka at Norge burde ta imot flere kvoteflyktninger for å opprettholde kompetansen og mottaksapparatene.

UDI uttalte til Dagens Perspektiv at det er naturlig å bygge ned kapasiteten rundt flyktninger når det kommer færre til landet.

IMDI på sin side, mener det er fantastisk at kommunene endelig har kapasitet til å ta imot alle flyktningene og at det virkelige integreringsarbeidet først starter når flyktningene har blitt bosatt.

– Ikke tjent med jojo-politikk

Fredagens møte er en oppfølger til fjorårets møte da tusenvis av asylsøkere krysset grensen til Norge.

– Det er de samme aktørene som møtes i dag, men nå er situasjonen snudd på hodet. Få asylsøkere kommer, og mottak og tilbud til asylsøkerne legges ned. Vi må diskutere hva vi skal gjøre. Vi er jo ikke tjent med en jojo-politikk der tilbud bygges opp og ned, sier Helgesen til Kommunal Rapport.

I år er det bare kommet 2.139 asylsøkere til Norge, mens i fjor var tallet på overveldende 31.000.

Tidligere denne uken opplyste UDI at de legger ned 7.000 mottaksplasser rundt om i hele landet.

– Det er både kommet færre enn antatt og mange av dem som kom i fjor, er nå blitt bosatt i en kommune eller har returnert, sier avdelingsdirektør Christine Wilberg i UDI, skriver NTB.

Kan ikke forsvare det økonomisk

Wilberg mener det er leit å måtte legge ned mottak da det berører dyktige ansatte, mange lokalsamfunn, voksne beboere og barn.

– Men vi kan ikke forsvare økonomisk å ha en så stor ledig kapasitet, sier Wilberg.

Nedbyggingen berører primært ordinære mottak, men enkelte mottak for enslig mindreårige og transittmottak vil også bli lagt ned. De fleste kontraktene har tre måneders oppsigelse, og da er sluttdatoen 1. desember.

Når ny prognose over antall asylsøkere fastsettes senere i høst, vil det kunne komme en ny runde med ytterligere nedlegginger, varsler UDI. Avhengig av antall asylsøkere og prognoser for 2017, vil det kunne bli aktuelt å legge ned enda flere mottak neste år.

UDI har i dag 235 asylmottak over hele landet. 139 av dem er ordinære mottak og 82 er mottak og avdelinger for enslige mindreårige. I tillegg kommer 14 transittmottak og to ankomstsentre. Dette utgjør 29.000 faste plasser og 6.200 stykkprisplasser. Ved utgangen av forrige uke var 20.800 plasser i bruk.

Powered by Labrador CMS