Samfunn

– Det er gledelig at Unio, Akademikerne og SAN vil være med og utvikle og tilpasse LHL til nye tider, sier Spekter-direktør Anne-Kari Bratten etter at det ble enighet mellom partene natt til onsdag.

LO og YS i streik – Unio og Spekter ble enige

Unio, Akademikerne og SAN aksepterte fire timer på overtid nye overenskomster i tråd med meklerens skisse til løsning. LOs og YSs medlemmer ved to LHL-klinikker går derimot ut i streik etter at meklingen brøt sammen natt til onsdag.

Publisert Sist oppdatert

Pensjon har vært det store stridstemaet i denne meklingen.

Akademikerne og SAN ble også enige med LHL og Spekter, mens LO og YS ikke oppnådde enighet i spørsmålet om pensjon i meklingen, og er dermed i streik.

– Konflikten mellom partene dreier seg i hovedsak om at ansatte organisert i LO og YS kjemper for å beholde dagens pensjonsordning. LHL-ansatte har i alle år hatt samme pensjonsordning som de offentlig ansatte. Den er lik for kvinner og menn, varer livet ut og sikrer de med full opptjening to tredeler av lønna i pensjon, heter det i en pressemelding fra Fagforbundet.

Konflikten omfatter om lag 180 ansatte fordelt på hovedsammenslutningene LO-Stat og YS. Landsforeningen for hjerte- og lungesyke driver klinikker på Feiring, Glittre, Nærland, Røros, Skibotn, Bergen, Trondheim og Gardermoen.

– Arbeidsgiver fremmet krav om at de ansatte skulle godta en innskuddspensjonsordning der arbeidsgiver sparer 5 prosent av lønnen og arbeidstaker 2 prosent. Pensjonsordningen som er foreslått vil gi utbetaling kun i 15 år. Alle taper på en slik omlegging, skriver Fagforbundet.

Fant løsning

– Når vi først ender med en innskuddsordning fant vi en løsning som sikrer de ansatte best mulig mot fremtidig tap som følge av en overgang, sier forhandlingsleder for Unio, Eli Gunhild By i en pressemelding fra Unio.

Det var en krevende mekling, skriver de videre.

– Konsekvensen av en streik ville kunne bli stor for de ansattes arbeidsplasser ved LHL-klinikkene, og det var en avveining mellom fordeler og ulemper som gjorde at vi til sist aksepterte meklerens skisse, avslutter By.

Streiken blant LOs og YSs medlemmer vil primært berøre administrative funksjoner og rådgivningstjenesten. Pasienttilbudet ved Feiringklinikken og Glittreklinikken vil kunne bli noe redusert, særlig knyttet til rehabilitering.

Fornøyde

– Vi er fornøyd med at det ble enighet med Unio, Akademikerne og SAN i meklingen for LHL. Det er imidlertid uforståelig at LO og YS, som organiserer et mindretall av arbeidstakerne i LHL, velger å streike mot en pensjonsordning de andre fagforeningene nå har tariffestet, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Arbeidsgiverforeningen Spekter.

LHL har allerede etablert en innskuddspensjonsordning. Spekter/LHL har nå avtalt med Unio, Akademikerne og SAN at denne ordningen tariffestes med maksimalt lovlig sats på 7 prosent, der arbeidstakers egenandel er 1 prosent og arbeidsgivers 6 prosent.

Dette sikrer LHL forutsigbar økonomi, og de ansatte god pensjon, skriver Spekter i en pressemelding.

Det skal også etableres overgangsordninger som sikrer at ingen av dagens ansatte taper på overgangen til ny pensjonsordning.

– Det er gledelig at Unio, Akademikerne og SAN vil være med og utvikle og tilpasse LHL til nye tider. For at det pasienteide LHL også i fremtiden skal kunne tilby høykvalitets helsetjenester i en stadig mer skjerpet konkurransesituasjon, er det nå etablert en bærekraftig pensjonsordning som gir forutsigbarhet for virksomheten og er god for de ansatte, sier Bratten.

Siden LHLs innskuddspensjonsordning nå er tariffavtalt med de største fagforeningene i LHL, er det for øvrig ikke lovlig å videreføre en annen type pensjonsordning for LO og YS.

Powered by Labrador CMS