Samfunn

UDI-direktør Frode Forfang.

– Mange av migrantene vet at de ikke kvalifiserer for asyl

Publisert Sist oppdatert

Asylspørsmålet er i ferd med å rive Europa i filler.

Mens blokken av politikere som ønsker å stenge grensene og begrense mulighetene for asyl, styrker seg, har motparten blitt drevet fra skanse til skanse i det siste.

I går kveld måtte kansler Angela Merkel gå med på en avtale med sin egen regjeringspartner CSU-politiker Horst Seehofer hun ikke egentlig ønsker for å unngå regjeringskrise.

I den nye avtalen skal det bygges transittmottak for asylsøkere som er registrert i andre land, på grensen mellom Tyskland og Østerrike. Derfra skal de sendes direkte tilbake dit de er registrert.

Men det løser ikke problemet på sikt.

UDI-direktør Frode Forfang skriver på Twitter i dag at mange av migrantene som kommer over Middelhavet vet at de ikke kvalifiserer for asyl.

– Det er gode muligheter for svart arbeid, særlig i Sør-Europa, som frister. Noe å ta tak i, twitrer Forfang.

En del av migrantene som kommer over Middelhavet vet at de ikke kvalifiserer for asyl. Det er gode muligheter for svart arbeid, særlig i Sør-Europa, som frister. Noe å ta tak i.

De som kjenner problematikken på nært hold har lenge advart mot at migrantpresset bare vil øke de neste tiårene. I 2016 pekte kommentator i Financial Times, Gideon Rachman på at krigen i Syria var den synligste grunnen til flommen av asylanter, men på langt nær den eneste.

Bak ligger store demografiske trender. I dag bor det rundt milliarden i Afrika. Innen 2050 er det ventet at det lever 2,5 milliarder afrikanere.

Nord-Afrika

Samtidig har afrikanske land begynt å merke konsekvensene fra Europas strengere politikk. Nettstedet Vox melder at Algerie har utvist 13.000 migranter og etterlatt dem i Sahara.

Under fredagens EU-toppmøte ble det enighet om å opprette en rekke mottak i land som grenser til Middelhavet, for raskt å avgjøre hvem av dem som ankommer som har krav på asyl. Disse vil bli sendt videre til andre medlemsland.

EU-toppene skal etter planen også vurdere å opprette mottak i nordafrikanske land, for å skille ut hvem som har beskyttelsesbehov og i samarbeid med FN hente kvoteflyktninger fra disse.

Powered by Labrador CMS