Torgeir Flatjord

I gamle dager, da Forsvaret hadde råd til repetisjonsøvelser og verneplikten fremdeles var en plikt som traff både motiverte og umotiverte, var jeg en av dem som år om annet ble invitert til en uke eller to betalt fravær fra den sivile jobben, skriver Torgeir Flatjord.

Mange ledige stillinger: Troverdige ledere søkes

Troverdighet handler om å synliggjøre over tid at vi alle er i samme båt. Det at noen har et lederansvar og får noen fordeler som følge av dette, har trolig de færreste noe å si på, skriver Torgeir Flatjord.

Publisert Sist oppdatert

Torgeir Flatjord er lederutvikler og skribent.

SYNSPUNKT. I gamle dager, da Forsvaret hadde råd til repetisjonsøvelser og verneplikten fremdeles var en plikt som traff både motiverte og umotiverte, var jeg en av dem som år om annet ble invitert til en uke eller to betalt fravær fra den sivile jobben. Denne pålagte «ekstra-ferien» passet selvsagt aldri, hverken for meg eller for noen av de andre som motstrebende dukket opp på Bømoen leir på Voss. Uttrykket «å slepe beina etter seg» kommer kanskje herfra, for makan til motvilje mot sluttet orden og enhver kroppslig innsats ut over det å subbe tur/retur kiosken eller tur/retur ølkjelleren på Vossevangen, skulle man lete lenge etter.

Denne gangen var det annerledes. «Ekstra-ferien» på Bømoen var del av en større NATO-øvelse på Vestlandet, med store forflytninger og alle våpengrener inkludert. Som gode infanterister skulle vi derfor delta i mange «slag», både i fremskutte posisjoner og som sabotører og geriljasoldater, gjerne bak fiendens linjer. Til forskjell fra tidligere repetisjonsøvelser hadde vi denne gang en yrkesmilitær troppssjef, en ung fenrik fra Voss som i flere år blant annet hadde trent engelske og amerikanske elitesoldater i vinterkrigføring i norske fjell. En naturlig barsking altså, og han satte agendaen for repetisjonstiden med det samme.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS