Samfunn

Massasjeinstituttene mister inntektsgrunnlaget under koronakrisen.

Massasjeklinikker, yogastudioer og sexologer blant de som har fått dekket mest

Restauranter og reiseliv i andre enden av skalaen. Kompensasjonsordningen gir et unikt innsyn i norske småbedrifter og problemene med koronaviruset.

Publisert Sist oppdatert

I dag ble det gitt innsyn i hvilke bedrifter som har fått penger gjennom den såkalte kompensasjonsordningen for bedrifter som er hardt rammet av koronaviruset og nedstenging av økonomien.

Litt over 10.000 mottakere har til nå fått nær 362 millioner kroner av det som er anslått å være en ordning som vil koste opp mot 50 milliarder kroner når alle har fått.

I den nye innsynsløsningen til Skatteetaten ligger opplysninger om bedriftene som har fått penger gjennom ordningen.

Dagens Perspektivs gjennomgang av tallene så langt viser ingen klare trender. Men bedrifter hvor mye nærhet mellom mennesker er et naturlig innslag, går igjen blant de som har fått dekket den største andelen av de faste kostnadene sine.

Av de om lag 100 bedriftene som har fått 90 prosent av sine samlede uunngåelige faste kostnader i perioden dekket, finner vi flere kiropraktikere, massasjeinstitutt, yoga-klinikker og andre små bedrifter innen helse og velvære. Dette er også bedrifter hvor omsetningen er null for tiden.

– Innsynsløsningen vil gi offentligheten mulighet til å følge med på bruken av fellesskapets penger i kompensasjonsordningen. Det er en styrke for hele ordningen at journalister, forskere og andre har innsyn i at ordningen forvaltes i tråd med regelverket. En slik praksis har likhetstrekk med den åpenhet som vi praktiserer i forbindelse med offentliggjøringen av skattelistene, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

I den andre enden av listen finner vi de som har fått små andeler av sine faste utgifter dekket. Her ser det ut til at restauranter og reiseliv-bedriftene ofte befinner seg. Flere av disse bedriftene har klart å opprettholde en viss omsetning.

Powered by Labrador CMS