Samfunn

Ved bruk av ostehøvelprinsippet har regjeringen skaffet seg 12,5 milliarder i større handlingsrom de siste 6 årene.

Men ostehøvelkutt har gitt regjeringen 12,5 milliarder mer å rutte med de siste 6 årene

Siden 2015 har regjeringen kunnet plusse på drøyt 2 milliarder kroner årlig til «gode formål. Det er det ekstra handlingsrommet den forhatte ABE-reformen har gitt. En ny regjering vil kvitte seg med ostehøvelen.

Publisert Sist oppdatert

Domstolene, kriminalomsorgen, politiet, universitetene, helseetatene og sykehusene − ja svært mange etater innen statsforvaltningen har klaget og lidd under regjeringens Avbyråkratisering- og effektivitetsreform, som går ut på at alle statlige etater skal kutte minst 0,5 prosent av driftsbudsjettet sitt for å «effektivisere».

Summen av disse kuttene har gitt regjeringen penger den kan bruke på andre formål – såkalt «økt handlingsrom», som det heter. Heller ikke i budsjettet for 2021 slapp statsetatene unna regjeringens effektiviseringskrav. Dagens Perspektiv har vi omtalt den omstridte reformen en rekke ganger – les mer her.

12,5 milliarder i «økt handlingsrom»

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS