Samfunnsansvar

FORDEL MED FORDELER? Elbiler må fortsatt ha avgiftsfordeler framfor fossile biler. Det er viktig for å nå klimamålene, mener Venstres Abid Raja.

Mot elbil-død i Danmark

Nye avgifter på elbiler har ført til bråstopp i elbilsalget i Danmark. I januar 2017 ble det kun solgt fem elbiler i hele landet. – Dette viser hva som kan skje om man fjerner avgiftsfordelene for tidlig, sier Venstres Abid Raja.

Publisert Sist oppdatert

Den danske regjeringen innførte avgifter på elbiler fra 2016. Systemet er slik at avgiftene skal øke med 20 prosent hvert år, fram til de er på linje med andre biler. I desember 2015 ble det derfor satt salgsrekord for elbiler i Danmark. Folk skyndte seg før avgiftene ble innført. Og fra januar i fjor bremset salget kraftig. Første halvår av 2016 ble det kun solgt 250 elbiler i Danmark, noe Dagens Perspektiv omtalte for noen uker siden.

LES MER:

Gjennom hele 2016 ble det solgt mange færre elbiler i Danmark enn i årene før – men i desember kom det nok et lite byks i salgstallene. Ved nyttår skulle det nemlig legges et nytt påslag på avgiftene.

Og konsekvensene for salget er allerede katastrofale: Ferske tall, som ennå ikke er offentliggjort i danske statistikker viser at det kun ble solgt 5 – FEM – nye elbiler i Danmark i januar i år.

Til sammenligning ble det solgt 2289 nye elbiler i Norge i januar.

I Norge lå elbilene i potten når regjeringskameratene diskuterte verdens mest berømte bilpakke under de knallharde budsjettforhandlingene i fjor høst. Regjeringen ønsket å innføre avgifter på elbil, men Vestre strittet i mot. Til slutt fikk Venstre viljen sin – avgiftene uteble og i tillegg ble planene om å innføre merverdiavgift på kjøp av elbil utsatt fra 2018 til 2020.

– Det stemmer at Venstre fikk skjøvet innføring av merverdiavgiften på elbiler til 2020 i budsjettforliket. Fordelene for brenselcellebiler skal videreføres til 2025. Totalt gjelder dette 50.000 biler, sier Venstres representant i Transport og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, Abid Raja.

Eksempelet dere nevner fra Danmark er et eksempel på hvordan det kan gå dersom man fjerner fordelene for tidlig

Trønderne velger bort elbilen

Men noen fordeler er likevel tatt bort for enkelte elbileiere. Kommunene kan fra i år selv bestemme om elbilene skal få fortsette å parkere gratis, eller om de som andre må betale parkeringsavgift. I Trondheim har man innført parkeringsavgift for el-biler, og det merkes på salget allerede, ifølge Elbilforeningen.

– Elbilmarkedet i Danmark illustrerer at selv små endringer i elbilpolitikken kan få dramatiske utslag. Det har vi også sett eksempler på her hjemme, om enn bare lokalt. Vi advarte Trondheim kommune mot å sidestille nullutslippsbiler med forurensende biler når de vedtok full parkeringsavgift for elbiler i fjor sier Petter Haugneland, kommunikasjonsleder i Norsk Elbilforening.

Trønderne lyttet ikke, og nå ser vi en kraftig nedgang i elbilsalget i regionen. I Sør-Trøndelag er nedgangen på 23 prosent hittil i år, samtidig som det totale bilsalget har økt med 2 prosent, viser tall fra Elbilforeningen.

– Dette bryter med en positiv nasjonal utvikling, med et stadig sterkere elbilsalg, og et reelt håp om å klare å innfri nasjonale klima- og miljømål, sier Haugneland.

Vi advarte Trondheim kommune mot å sidestille nullutslippsbiler med forurensende biler når de vedtok full parkeringsavgift for elbiler i fjor

Venstres Abid Raja forteller at det er lagt opp til at nullutslippsbilene skal ha lavere parkeringsavgifter enn fossile biler.

– Gratis parkering, fergetransport og bompengefritak skal avgjøres lokalt, sier Abid Raja. Men han påpeker at hensikten er at nullutslippsbilene like vel skal slippe billigere unna.

– Det ble klart i budsjettforliket at det skal etableres en bindene nasjonal regel om at utslippsfrie biler ikke skal betale mer enn halvparten av takstene til biler som ikke er nullutslippsbiler, fremhever hen.

– Denne endringen krever sannsynligvis en forskriftsendring og er ikke gjeldende enda grunnet dette. Det forklarer hvorfor en del byer nå kan ha lik betaling for nullutslippsbiler som for konvensjonelle biler, mener Raja.

Veier opp for usikkerhet

Abid Raja mener det er svært viktig at man fortsetter å gi nullutslippsbilene fordeler.

– Fordelene for nullutslippsbilene er av stor betydning, de er avgjørende for at folk tar grønne valg. Nullutslippsbiler vil trenge fordeler helt til de er konkurransedyktige på pris, modellutvalg og egenskaper mot de konvensjonelle alternativene. Først da bør alle fordelene fjernes, sier Raja.

Han mener situasjonen i Danmark beskriverhva som skjer når man fjerner elbil-fordelene for tidlig:

– Eksempelet dere nevner fra Danmark er et eksempel på hvordan det kan gå dersom man fjerner fordelene for tidlig. Det er så enkelt at folk tenker økonomi, de veier også opp ulemper og fordeler når de tar beslutningen om

hva som skal kjøpes. Elbilenes fordeler bidrar til å veie opp for økonomisk og teknologisk usikkerhet ved å investere i elbil, sier Raja.

Transportsektoren må ta mye

For Venstre og Abid Raja er det avgjørende å kutte CO2-utslipp i transportsektoren. Hvis ikke klarer ikke Norge å nå sine klimamål.

Foto TRANSPORT-TILTAK: Venstres Abid Raja mener transportsektorene må kutte klimautslippene med mer enn 40 prosent dersom Norge skal nå sine klimamål. (Foto: NTB-scanpix).

– Transportsektoren står for en stor andel av de nasjonale utslippene og for en betydelig andel av luftforurensningen i byene våre. Transportetatene foreslo i sitt forslag til Nasjonal transportplan at transportsektoren skal kutte klimagassutslippene med 50 prosent frem mot 2030. EUs mål som Norge har sluttet seg til for ikke-kvotepliktig sektor er 40 prosent, forteller Venstre-politikeren. Men det holder nok ikke, ifølge Raja.

– Transportsektoren må med all sannsynlighet ta en større andel enn 40 prosent. Med andre ord er endringen til nullutslippsløsninger i transportsektoren helt avgjørende i det grønne skiftet. Det er en av de viktigste brikkene, mener Abid Raja, som ikke vil sette en tidsbegrensning på hvor lenge elbil-eiere kan nyte godt av avgiftsfordelene.

Transportsektoren må med all sannsynlighet ta en større andel enn 40 prosent

– Hvor lenge avgiftsfriheten skal bestå kommer an på det teknologiske skiftet. Når elbilen er konkurransedyktig på pris, modellutvalg og egenskaper kan vi fase ut fordelene. Det er viktig at dette gjøres gradvis, da tenker jeg spesielt på

avgiftene.

Oppsving siste året

Norge er blitt selve elbillandet. Det er ingen andre land i Europa hvor elbilene utgjør en så stor del av bilparken som her. Rundt en fjerdedel av alle bilene som ruller rundt på norske veier går på elektrisitet. Det er en mye større andel enn de fleste andre land. Neste på elbil-rangeringen er Island. Der utgjør elbilene 6,3 prosent av markedet, og i Nederland utgjør elbilene snaue 6 prosent.

I Sverige har ikke elbilen slått an særlig godt ennå. Her utgjør elbilene kun 3,6 prosent av markedet.

Svenskene er mer glad i såkalte hybridbiler. De siste 12 månedene har 8,9 prosent av alle nye biler solgt i Sverige vært en hybrid.

Like vel, tall fra Eafo – European Alternative Fuels Observatory – viser at elbilsalget er på vei opp også i andre europeiske land. Ser man på solgte biler den siste tiden, viser det seg at elbil-antallet er økende i flere land. 26,5 prosent av alle nye solgte biler i Europa siste 12 måneder gikk til Frankrike. Tysklands andel av Europas elbiler siste året er over 12 prosent, mensdrøye 10 prosent av elbilene som er solgt i Europa det siste året havnet i Storbritannia.

Powered by Labrador CMS