Nyskaping

Mulig gjennombrudd for grafèn

Et canadisk selskap har laget en kondensator av grafèn som kan lagre energi enklere, billigere og raskere enn Teslas beste teknologi til nå. Og så griser det ikke til miljøet heller.

Publisert Sist oppdatert

Ferdig oppladet telefon på minuttet. Elbiler med batterier som aldri må byttes. Det er hva som kan ligge i fremtiden, dersom det canadiske selskapet Sunvault Energy som sammen med Edison Power Company lykkes med kommersialiseringen av sin siste oppfinnelse. Sammen hevder de å ha laget verdens største kondensator av supermaterialet grafèn.

Materialet grafèn har i flere år vært gjenstand for tiltakende hype og kanskje har det vært med rette (se sak i Ukeavisen fra 2013 her).

Likevel har det store gjennombruddet manglet. Det har lenge vist seg vanskelig å masseprodusere materialet for en rimelig penge. Men meldingen fra Sunvault kan være i ferd med å løfte grafèn opp i den øverste divisjonen.

Et av de virkelig store målene for både forskningen og industrien har de siste årene vært å utvikle batterier til lagring av elektrisitet. Ifølge Store Norske leksikon kan en kondensator lagre energi i form av et elektrostatisk felt, til forskjell fra i akkumulatorer der lagringen skjer ved hjelp av elektrokjemiske reaksjoner. Ved å unngå faseoverganger oppnås en svært høy virkningsgrad, og rask opp- og utladning. Problemet er at energitettheten, innholdet energi delt med volumet til en energivare, ofte er lav, og det kan gjøre lagerkostnaden per energienhet altfor høy for de fleste kommersielle formål.

Det er her den nye kondensatoren til Sunvault kommer inn. Ifølge selskapet er produktet en form for hybrid mellom kondensator og batteri. Bruken av grafèn gjør at den er svært liten, faktisk kan en kondensator på størrelse med en bok være nok for en lastebil.

I tillegg kan de kobles sammen som et byggesett og dermed fungere som lagringsenheter for svært store mengder strøm, som for eksempel batteriene en vil trenge for å gjennomføre det grønne skiftet med overgang til mer fornybare, men mindre pålitelige kraftkilder.

— I dag er kostnaden for å produsere et litiumbatteri rundt 500 dollar per kWh. På Teslas nye superfabrikk i Nevada håper man å produsere litiumbatterier for ned mot 150 dollar per kWh innen 2020. Våre anslag for en grafènbasert superkondensator ligger på rundt 100 dollar per kWh i dag, og vi er trygge på at kostnaden kan halveres innen utgangen av året, sa konsernsjef i Sunvault Gary Monaghan i en pressemelding.

En annen fordel med grafèn-kondensatoren er at den er fullstendig trygg å bruke. Den vil ikke ta fyr, trenger ikke spesielt sikkerhetsutstyr og utgjør ingen risiko for miljøet. I bunn og grunn er grafèn basert på karbon som finnes overalt.

Powered by Labrador CMS