Nyheter

Ikke bare ligger vi etter i kraftutbyggingen, men det er blitt vanskeligere. Rammebetingelsene er blitt mer uforutsigbare, og det er pålagt skatter, påpeker Yaras konsernsjef Svein Tore Holsether. Foto: Heiko Junge | NTB

Næringslivstopper: Norge ligger etter i kraftutbyggingen

­Det går for tregt å bygge ut fornybar kraft i Norge, og regjeringen mangler en skikkelig plan, mener næringslivstopper.

Publisert Sist oppdatert

– Vi finansierer vannkraft i Chile, solkraft i Australia og vind i USA. Det er bra for å bygge en global kompetanse, men vi skulle gjerne brukt enda mer av den i Norge, sier DNB-sjef Kjerstin Braathen i Politisk kvarter i NRK.

Hun får støtte fra Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim og Yara-sjef Svein Tore Holsether.

– Jeg mener det går for sakte, og det etter at vi har hatt rekordhøye priser på strøm, som har påvirket husholdninger og bedrifter. Ikke bare ligger vi etter i kraftutbyggingen, men det er blitt vanskeligere. Rammebetingelsene er blitt mer uforutsigbare, og det er pålagt skatter, mener Holsether.

Barth Eide: – Fortsatt lønnsomt

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) mener det fremdeles er lønnsomt å investere i fornybar kraft i Norge.

Han påpeker at høyprisbidraget, der kraftselskapene må betale ekstra skatt når strømprisen er høy, er midlertidig og at situasjonen vil endre seg.

– Høyprisbidraget avskaffer vi senest i utløpet av 2024, og gjerne før det. Da vil man få en litt annen skattesituasjon. Det er fortsatt lønnsomt å investere i vind og vannkraft i Norge fordi man vet at spesielle delen av skattesystemet vil bli borte, og det var en kriseløsning i en helt spesiell situasjon, sier han.

Powered by Labrador CMS