Annonse

Fjordrafting i Trondheimsfjorden

- Jeg tror faktisk jeg kan si at det ikke er in lenger med alkohol på tur, selv ikke på utdrikningslagene våre. Stemningen har snudd, nå skal folk oppleve ting, gjøre noe.

Det sier Jørgen Neegård i eventselskapet Fjordrafting i Trondheim. Han er eneste fast ansatte og eier av det to og et halvt år gamle selskapet. Akkurat nå har han heller ikke spesielt mye å gjøre. Når vi kommer, sitter han alene på kontoret og skuer utover raden av redningsdresser som henger langs veggen i butikken, klar til bruk.

Det er isete på veien foran butikken og vanskelig å ta seg fram, og hjemmesiden på internett er nede pga. forandringer. Sidene skal for øvrig bli lekre, sier Nergård, som har erfart at å bruke penger på annonsering i forskjellige nettkataloger ikke gir flere kunder.

- Jungeltelegrafen er den beste reklamen, når folk er fornøyd blir det fort kjent, sier han.

Vinterdvale.

Det er ikke topp sesong for det han kan tilby; rafting med raske motorbåter langs fjorden, ut til utvalgte øyer der det kan inngå grotteturer eller fugletitting, overnatting eller dykkerkurs.

- Men om sommeren går det unna. I sommer hadde jeg opptil ni utdrikningslag på en lørdag og 14 timers jobb, sier han. Da gjør han avtaler med flere sjåfører som kan betjene de hurtiggående båtene.

Neegård er dykker og utdannet systemdesigner på data. Han er i oppbyggingsfasen med selskapet sitt, leier lokaler rett inntil kanalen i Trondheim, og han har et sett hurtiggående båter liggende klar ved kai. Mannen har stor tro på at det er nok næringsliv så vel som private selskaper til at han kan videreutvikle konseptet sitt.

Fjordrafting henvender seg til to typer kunder, firmaer som vil ha et sosialt arrangement eller kurs for sine ansatte i sosiale omgivelser, og utdrikningslag. Da inngår gjerne vannski på fjorden, der særlig jentene er ivrig på stor fart. Og altså uten alkohol, noe som ikke setter en stopper for interessen.

Den raskeste turen.

Neegård gjør avtaler med restauranter og overnattingssteder et stykke fra byen når han planlegger turene. Han har også egen avtale med Hurtigruten. Avtalen er at de av gjestene som er interessert blir hentet på sjøen og får en ekstra fartstur i Trondheimsfjorden før Hurtigruten går videre. Hans båter var også parat da Hurtigruten kom i sommer og de tok med seg Telenor-ansatte på egen tur.

Raftingbåtene hans ligger stille i vintersola, motorene er ifølge Nergård de sterkeste og raskeste på de kanter. Han synes ikke det er bekymringsfullt eller betenkelig at de spyr ut eksos og at båtene ikke akkurat er stillegående.

- Jeg har skiftet ut motorer til mer miljøvennlige typer. De jeg bruker nå har 40 prosents reduksjon av utslipp, dessuten bråker de ikke spesielt mye.

- Men hva med mer miljøvennlige seilbåter eller robåter?
- Beklager, men det selger ikke. Det er fart folk vil ha, sier han.

Annonse
Annonse