Annonse

Grisete avstraffelse

Som komedier flest, er handlingen enklere enn det høres ut til. Tragikomedien har nådd regjeringsnivå.

Det startet midt i det norske matfatet, Jæren. Der har Øglænds bedrift Prima Kjøtt AS drevet samvirkegiganten Norsk Kjøtt på defensiven. Til glede for bøndene tilbyr Øglænd høyere priser for kjøttet, og selger det med suksess til villige kunder i de deler av landet hvor det spises mer kjøtt enn det produseres. I disse tider med kjøttvegring har Øglænd budsjettert med en dobling av omsetningen i løpet av året. Men for ett år siden gjorde han en fatal tabbe, og straffes nå av landbruksbyråkratiet.

- Vi og nabobedriften, Nærbø Slakteri, gikk med underskudd. Bedriftene måtte effektiviseres, sier Øglænd.

ØGLÆNDS TABBE

Han kjøpte opp Nærbø Slakteri for å få stor nok mengde til å drive mer rasjonelt. Den oppkjøpte bedriften, som ble omdømt til Prima Slakteri, overtok slakteprosessen, mens oppkjøpsbedriftens anlegg tok seg av parteringen, eller nedskjæringen som det heter på fagspråket. Det var i mars i fjor. Spesialiseringen ga store besparelser. Underskudd ble snudd til overskudd.

Men i august kom overraskelsen. Byråkratiet hadde gjort en ekskursjon i jungelen av regler og støtteordninger for landbruksvarer og satt foten ned på punktet for transportstøtte. Den spesialiseringen Øglænd hadde gjennomført på sine to produksjonsanlegg gjorde at byråkratene bestemte at transportstøtten til bedriften skulle kuttes ut fordi slakting og nedskjæring ikke lenger foregikk i samme bygning, men var fordelt på hver sin bygning. Landbruksnæringen er stinn av overføringer, og bortfallet av transportstøtte betyr en stor fordel for konkurrentene, som får støtten.

- Det kom som en bombe. En slik avgjørelse var ikke i bakhodet mitt engang. Beslutningen er uten logikk. Jeg skulle jo bare effektivisere bedriften slik at kjøttet blir billigere, akkurat slik landbruksministeren ønsker, sier Øglænd, som eier 75 prosent av bedriften.

- De mente at vi ikke drev med slakting. Vi mener at vi aldri har vært større på slakting, sier eieren av Jærens eneste slakteri.

Mens kjøttbransjen skjelver av redsel for markedets reaksjon på dyresykdommer, har Øglænd gjort bedriften sin til landets fjerde største slakteri.

VERDIFULL GRIS

Han synes ikke regelverket henger på greip. Støttebeløpet utgjorde oppimot 400.000 kroner i fjor. Øglænd trenger bare å slakte en gris på anlegget for nedskjæring, så får han støtten. Den grisen vil være mye mer verd enn 400.000 kroner fordi bedriften selger enda mer i år, og da blir det tapte beløpet større. Norges mest verdifulle gris, oppkonstruert av byråkrater. For en bedrift som akkurat har vippet underskudd til overskudd, og investert mye kapital i effektiviseringstiltak, betyr beløpet mye. Øglænd reagerer også på at han ikke får vite avgjørelsen før fire måneder etter effektiviseringstiltakene, og at beslutning hadde tilbakevirkende kraft.

Prima Kjøtt har funnet frem til sin gullkantede nisje. Bedriften lar bøndene beholde grisene til de er 25 prosent tyngre enn det som er vanlig. Det får gårdbrukeren godt betalt for. Kjøttet fra disse grisene er godt egnet til pålegg. Kjøttbedriften er underleverandør til påleggsprodusenter over hele landet. Mange av dem selger til storkjøkken. Samme filosofi følger Øglænd for oksene, slik at biffene blir større. Det har slått bra an i markedet.

Transportstøtten finansieres ved at bøndene betaler inn penger til Omsetningsrådet, som fordeler ut tre øre kiloen for kjøtt som går til underskuddsområder for kjøtt, slik som blant annet byene er. Øglænd har bevisst bygget seg sterkt opp i underskuddområdene. Hvis han i stedet hadde levert i Rogaland ville fraktkostnadene blitt mer enn halvert, fra 70 øre til 15 øre kiloen. Men da må han knytte seg opp mot en stor kunde fremfor å levere til mange småkunder, slik han gjør i dag. Det ville ha gjort bedriften sårbar og avhengig av de store butikkjedene.

STATSRÅDENS AVGJØRELSE

Bedriftslederen tok like godt med seg bransjeforeningen sin til Landbruksdepartementet. Der traff han statssekretær Sveinung Valle. Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen stakk tilfeldigvis hodet inn gjennom døråpningen når slakteren var der, og ble med på samtalen.

- Det var en fin tone. Jeg blir sjokkert hvis jeg ikke får gjennomslag, sier Øglænd.

Statssekretær Valle bekrefter overfor Økonomisk Rapport at byråkratenes avgjørelse ikke bygger på eksakte bestemmelser, men er en tolkning av uklare regler. Han sier at de grundig vurderer konsekvenser for bransjen av å gi jærbedriften støtte eller kutte den ut. Avgjørelsen tas omtrent på det tidspunkt denne utgaven av Økonomisk Rapport kommer ut. Valle vil ikke si hva beslutningen blir, men han sier at Norge trenger flere bedrifter som Prima Kjøtt, og at handlingsmåten til Øglænd er i overensstemmelse med den snuoperasjonen statsråden vil ha landbruket med på.

Økonomisk Rapport regner med at Øglænd ikke behøver å skaffe seg en 400.000 kroners gris. Vi har grunn til å tro at avgjørelsen faller i slakterens favør. Spørsmålet er om det også inkluderer betaling for den perioden han ikke har fått den støtten konkurrentene har mottatt.

Annonse
Annonse