Ytringsfrihet

NHO: Får ikke mange henvendelser om ytringsfrihet

NHO får ikke mange henvendelser om ytringsfrihet fra medlemsbedriftene sine. – Vi opplever ikke at det er et stort problem i næringslivet, kommenterer Margrethe Meder, avdelingsdirektør i NHOs advokattjenester.

Publisert Sist oppdatert

Landets største arbeidsgiverorganisasjon i privat sektor har ikke rukket å vurdere de enkelte forslagene som Ytringsfrihetskommisjonen har kommet med. Heller ikke det om partssamarbeid for ytringsfrihet med «den ærede motpart», LO.

– Utredningen er fortsatt fersk, men vårt generelle inntrykk er at det er et godt rom for ytringsfrihet i norsk arbeidsliv, sier Margrethe Meder til Dagens Perspektiv.

Ytringskultur må bygges

Hun mener at «alle» er enige om at det er viktig med størst mulig ytringsfrihet i arbeidsliv. At det må skapes og bygges en ytringskultur i hver enkelt bedrift. Både for å få fram kritikkverdige ting, men også for å åpne for nye ideer og initiativ og få i gang faglig debatt. Hensikten er å skape utvikling, understreker Margrethe Meder.

Kommisjonen, basert på sine egne og andres undersøkelser, tegner imidlertid et bilde som ikke er like positiv.

– Vårt inntrykk er at det er stor bevissthet rundt ytringsfrihet i bedriftene, både blant ansatte, tillitsvalgte og ledelsen, legger hun til.

Få henvendelser fra bedriftene om temaet vitner om det.

– Vi opplever i alle fall ikke at det er et stort problem i næringslivet.

Vanskelig juss

Meder poengterer at det ligger innenfor bedriftens styringsrett å bestemme hvem som kan uttale seg på vegne av virksomheten, og om hva.

– Men det er klart at det er forskjell mellom den lille kiosken på hjørnet og et internasjonalt konsern, mener hun.

NHO-direktøren er enig med kommisjonen i at det er behov for klare avgrensninger for hva den enkelte kan ytre i arbeidslivet, særlig når det oppleves usikkerhet rund det. Meder peker blant annet på taushetsplikt, bedriftshemmeligheter og lojalitetsplikt som viktige «stolper».

– Det er vanskelig juss, så vi må finne ut hvor grensen for ytringsfrihet skal gå. Men min innstilling er at det alltid vil være hensiktsmessig å gå i dialog i slike spørsmål, sier NHO-advokaten.

Powered by Labrador CMS