Samfunn

Nordmenn blant de som får lavest pensjon som andel av sluttlønnen

Det viser en oversikt fra OECD.

Publisert Sist oppdatert

I OECD-rapporten Pensions at a Glance har man sett på forskjeller i pensjonssystemer mellom medlemslandene. Norge er landet med høyest pensjonsalder på 67 år som ble innført med pensjonsreformen.

Nordmenn er også blant landene som vil måtte gå mest ned i inntekt når de går fra lønn til pensjon i Norden. I land som Tyskland, USA og Storbritannia vil utbetalingene som andel av lønnen bli enda litt lavere. Den svært høye pensjonen i Danmark skyldes blant annet en planlagt pensjonsalder på 74 år.

Det er avanserte utregning som ligger bak sammenligningen. OECDs analytikere har tatt en mengde forutsetninger for å komme frem til tallene, blant annet en fremtidig reallønnsvekst på 3,75 prosent i året.

Man har også tatt utganspunkt i at en karriere begynner når man er 20 år, noe som ikke er riktig for om lag halvparten av nordmenn i dag. Med høyere utdannelse begynner ofte ikke yrkeslivet før midten av 20-årene. Effekten for mange vil dermed være enda lavere pensjon.

Norge var tidlig ute med sin pensjonsreform. Når andre land gjør tilsvarende endringer, noe de antagelig må fordi det kan bli vanskelig å finansiere svært gode pensjonsavtaler med eldrebølgen, vil muligens norske pensjoner se relativt bedre ut.

 
Powered by Labrador CMS