Samfunn

En utfordring er likevel om nye nedstengninger blir nødvendig fremover, enten fordi smitten øker for kraftig eller at vaksiner ikke har god nok effekt på nye muterte virusvarianter.

Nordmenn har solid tro på økonomien til tross for økt smitte

Rekordfå frykter for egen økonomi.

Publisert Sist oppdatert

Så langt i august tror 23 prosent at den økonomiske situasjonen i Norge vil bli bedre den neste måneden. 16 prosent tror den blir dårligere, mens hele 61 prosent tror den vil forbli uendret.

Andelen som tror økonomien blir bedre har vist fallende trend siden toppmålingen i juni, men ligger likevel hele 15 prosentpoeng høyere sammenlignet med august i fjor.

– I år som i fjor ser vi at forventningene til økonomien faller noe når det blir tydeligere at smitten øker på ny mot høsten. Men stemningen er langt bedre i år, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Opinion har gjennom pandemien spurt 103.000 nordmenn om de tror den økonomiske situasjonen i Norge den neste måneden vil bli bedre, dårligere eller uendret.

Tror Oljefondet øker

I august tror 36 prosent at verdien på det norske Oljefondet vil være høyere om et halvt år, sammenlignet med i dag. 26 prosent tror verdien blir lavere, mens 38 prosent forventer uendret verdi.

– Nordmenns tro på at Oljefondet øker i verdi fremover, har aldri vært høyere under pandemien, sier Clausen.

Andelen som forventer at Oljefondets verdi øker neste halvår, ligger hele 14 prosentpoeng over gjennomsnittet for pandemien. Totalt 14.000 nordmenn er spurt om dette.

Oljefondet, som feirer 25 år, har nå en verdi på over 12.000 milliarder kroner. Avkastningen første halvår i år var på nesten 1000 milliarder.

Lite bekymringer

Rekordlave 32 prosent av befolkningen sier i august at de er bekymret for den norske økonomien som følge av pandemien. Dette er 15 prosentpoeng færre enn gjennomsnittet for pandemien og laveste nivå målt.

En av fem nordmenn oppgir at de er bekymret for sin personlige økonomi som følge av pandemien. Dette er 4 prosentpoeng lavere enn gjennomsnittet for pandemien og er også laveste nivå målt.

Et klart flertall på syv av ti er ikke bekymret for sin egen økonomi, mens resten svarer verken eller. Totalt 129.000 nordmenn er spurt om dette under pandemien.

– Ser vi pandemien under ett, er folk flest lite bekymret for økonomien for tiden, sier Clausen.

Mutasjoner en joker

En utfordring er likevel om nye nedstengninger blir nødvendig fremover, enten fordi smitten øker for kraftig eller at vaksiner ikke har god nok effekt på nye muterte virusvarianter.

­– Som vi vet, kan ingen med sikkerhet si hvordan pandemien vil forløpe, og en joker er mutasjon. Nye varianter vil komme, men om de er mer smittsomme og sykdomsframkallende, eller hvilke varianter vi vil stå igjen med på sikt, er høyst uklart, sier Clausen.

En variant som ikke har fått et gresk navn, er B.1.621 som av FHI er kategorisert som en interessevariant. Ett tilfelle ble i juli påvist i Norge i Agder.

Varianten ble først oppdaget i Colombia i januar, og har medført dødsfall blant fullvaksinerte på et sykehjem i Belgia. EU har registrert varianten sporadisk og reiserelatert.

Powered by Labrador CMS