Samfunn

Sylvi Listhaug (Frp) og Sveinung Stensland (H) til stede på helsekonferansen Health 2.0 i Santa Clara forrige uke.

– Norge har gjort mye feil i oppbygningen av den digitale helsetjenesten

Sveinung Stensland (H) mener norsk helsevesen har mye å vinne på å ta i bruk ideer som springer ut av Silicon Valley.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke deltok den norske Helsekomiteen på den internasjonale teknologi- og helsekonferansen Health 2.0 i Santa Clara i California. Her ble politikerne presentert for en rekke helseinnovasjoner fra norske selskaper som har valgt å slå rot i den amerikanske teknologidalen.

Selv om Stensland mener Norge har mye å hente fra USA, tror han også at amerikanerne har mye å lære av Norge når det gjelder å legge til rette.

– Det som slår meg er at Norge ligger veldig langt fremme når det gjelder registre. Vi har det som skal til for å legge grunnlaget, sier han til Dagens Perspektiv.

Han understreker viktigheten av forbindelsen mellom Norge og teknologimiljøet i Silicon Valley, men tar selvkritikk på at politikere må være flinkere til å ta pulsen på helseteknologi.

– Politisk sett må vi følge med i timen. Jeg mener Norge har gjort mye feil i oppbygningen av den digitale helsetjenesten, samtidig som vi ligger langt fremme. Vi har ikke nok folk eller ressurser, men det vi har er struktur og orden, noe som gjør at vi kan lære og få stort utbytte av ny teknologi, sier han.

Lære av sine feil

I Norge mener Stensland at vi er veldig konforme og at tanken om at ting alltid skal være slik det alltid har vært rår.

– Hver endring i Norge blir det mye støy ut av, mens i USA er endring nesten et mål i seg selv. Her er det lov å gjøre feil, der har Norge mye å lære av amerikansk forretningskultur.

Høyrepolitikeren mener man må kunne lære av sine feil.

– I USA snakker du om feilen din i et kvarter, så går du videre. I Norge blir man nesten definert av feilene man gjør, slår han fast.

Konstituert nestleder i Frp, Sylvi Listhaug, var også til stede under helsekonferansen. Hun forklarer at det kan skape store muligheter for Norge å henge med i å utvikle helseteknologi fordi det er en sektor som bare kommer til å vokse fremover.

– Her ligger det klart store muligheter der for å skape arbeidsplasser og inntekter til landet, sier hun.

Listhaug sier det er spennende å komme til Silicon Valley for å se hva som rører på seg fordi utviklingen på dette området er «helt enorm».

– Det skjer veldig mye på kort tid. Mulighetene for å leve med sykdom endrer seg og helse handler om liv og død, derfor er det klart at alle fremskritt er kjempeviktige og positive for enkeltmennesker.

Store krav til effektivitet

Leder i Helsekomiteen, Olaug Bollestad (Krf) forteller at Norge har mye å lære av utlandet når det gjelder helseteknologi, men at utlandet også har mye å lære av oss. Et av spørsmålene hun ønsker å få svar på er hvordan vi kan dra frem bedrifter og få dem til å produsere i Norge.

– Vi har muligheter i Norge og vi skal ikke se smått på oss selv. I USA er det muligheter for å tabbe seg ut og gå feil, for så å fortette og vise at man står for noe og får til noe. Skal vi klare å være innovative i Norge, må vi også ha denne innstillingen.

Bollestad forteller videre at vi i Norge ofte stiller store krav til effektivitet og det å kunne lykkes med en gang. Baksiden med dette er at man gjerne mister mange av de som da heller velger å reise til utlandet for å lykkes.

– Vi må være talentspeidere for å finne nye løsninger i helsevesenet.

Like før Helsekomiteen ankom Silicon Valley, var de i Toronto for å se på helseinnovasjon ved sykehus og primærhelsetjenesten. I Palo Alto har de møtt oppstartsbedrifter innen helse.

– Vi så på elektroniske løsninger for å fordele sengeplasser på sykehus, som vi nok kan ta bruk på våre egne sykehus. Vi har møtt mange smarte hoder som både kan være med å lage en fremtid som næring, men også for å hjelpe brukere i det norske helsevesenet og politikere til å ta gode valg.

Hun mener det i fremtiden ikke vil være et valg om vi skal ha helsepersonell eller ikke, men hvordan man skal bruke personell og teknologiske løsninger sammen.

Foto Leder i helsekomiteen Olaug Bollestad (Krf) under helsekonferansen. (Foto: Camilla Skjær Brugrand)

Overføringsverdier fra industrien

Et av selskapene som politikerne fikk møte under konferansen var den norske oppstartsbedriften Globus A.I. De jobber med kunstig intelligens-løsninger som har vært nyttet i industrien, men som også kan bli tatt i bruk i helsesektoren.

En av politikerne som virkelig ble imponert av den norske startupen var Ingvild Kjerkol (Ap). Hun forteller at bedriften er et klart eksempel på at det finnes overføringsverdier mellom sektorer.

– Her er det en gjeng unge talenter fra Equinor som prøver seg på et nytt marked og vi vet at helsetjenesten er veldig avhengig av gode logistikkløsninger og god virksomhetsstyring. Det disse har jobbet med i Equinor kan være en god måte å tenke på i helsetjenesten. De har vært fornuftige og passe risikovillige og samarbeidet med en større, mer etablert aktør.

Det er enda ikke mange som tilbyr løsninger med utgangspunkt i kunstig intelligens, så det å tørre og være en av de første, syns hun er imponerende. I Norge vil det være et begrenset marked for disse bedriftene, derfor er de her.

– Det at man bruker kunstig intelligens som en lærende algoritme i helsesystemene høres ut som store muligheter for helsetjenesten, sier hun.

Foto Sheida Sangtarash (SV) til høyre peker på at digitalisering er en av de store utfordringene vi står overfor i fremtiden. (Foto: Camilla Skjær Brugrand)

De viktige møteplassene

Carl-Erik Grimstad (V) syns standhaftigheten som oppstartsbedriftene viser er veldig imponerende. Han påpeker derimot at det ikke spiller noen rolle hvor revolusjonær teknologien er og hvor bra produktet er, dersom det ikke eksisterer møteplasser.

– Jeg tenker at det er noen av de beste stedene vi kan bruke pengene våre for å skape de møteplassene. Vi har en direkte påvirkningskraft gjennom budsjettene for å sørge for at Innovasjon Norge får de midlene de trenger til å holde frem denne satsningen. Det er kjempeviktig, sier han.

Selv om mange norske bedrifter velger å kjøpe seg en enveisbillett til USA for å prøve lykken der, tror Grimstad at mange bedrifter er drevet av å skulle etablere seg i Norge.

– Norge er et fantastisk land å bo i. Det er et konkurransefortrinn som vi har som ikke kan betales med penger, sier han.

Sheida Sangtarash fra SV forklarer at denne studieturen handler om å få en oversikt over de helsetilbudene som eksisterer der ute. Hun peker på at digitalisering er en av de store utfordringene vi står overfor i fremtiden.

– Vi må finne gode politiske løsninger. Når det gjelder velferdsteknologi må vi samarbeide bedre med næringslivet. Gode nettverk og ta i bruk plattformer som skaper møteplasser for folk.

Powered by Labrador CMS