Nyskaping
Norge og EU utreder felles billettsystem hver for seg
Samtidig men uavhengig av hverandre utreder både EU og norske forskere ved Sintef muligheten for både et overnasjonalt og nasjonalt billettsystem.
I tre år fremover skal forskere ved Sintef og bedriften ifølge gemini.no teste ut et nytt billettsystem.
– IT-løsningene er lite fleksible og gammeldagse siden de er låst til bestemte leverandører over lengre tid, sier Jan Håkegård ved Sintef IKT til gemini.no
I dag må busspassasjerer i Trondheim betale kontant, med T-kort eller med en spesiell app. Reiser du til Oslo er det et annet system, i Bergen et tredje.
Med en felles datamaskin i bussen kan passasjerene betale som de vil – uavhengig av lokale billettsystemer. I tillegg kan kollektivselskapene fritt velge systemløsninger fra ulike leverandører.
Prosjektet er tredelt. I tillegg til å utvikle selve plattformen skal det legges til rette for to tjenester: Systemet skal sjekke at passasjerer har betalt, og det skal telle passasjerene. Tellingen kan busselskapene ha nytte av for å finne ut hvor folk reiser og hvor mange som reiser.
– En utfordring er å finne ut om systemet er tilstrekkelig nøyaktig, og om vi greier å telle antall passasjerer nøyaktig nok. Mange har ikke mobil, og noen har både mobil og nettbrett med seg og telles to ganger. Noen har også Wi-Fi avslått og vil dermed ikke bli registrert, sier Håkegård til gemini. no.
Blant ideene er å finne en løsning for at de reisende kan betale på mange måter og muligheter for å putte mange ulike tjenester inn i en og samme boks. Til høsten starter en pilot opp i Stavanger der passasjerflyt skal analyseres, og over nyttår skal det gjøres en tilsvarende utprøving i Trondheim. En pilot på selve billetteringsløsningen vil etter planen komme i gang i 2016, i første omgang i et laboratorium.
All tickets please!
Samtidig, litt lenger sør, i Brussel, EUs-hovedstad, tenker EU-byråkratene også det samme. Med overveldende flertall stemte EU-parlamentet i sommer for at EUs innbyggere innen 2024 har innført et grenseoverskridende nettverk basert på de nasjonale systemene, som gjør at man kan reise fra dør til dør med én og samme billett.
Ved siden av økt mobilitet, vil dette også føre til bedre bærekraft, høyere sikkerhet, effektivitet og sysselsetting, ifølge rapporten. - Reisende bør ha mulighet til å velge den mest bærekraftige, rimeligste eller raskeste reisemåten for alle reiser, skriver rapportør Dieter-Lebrecht Koch i et innlegg i The Parliament Magazine, følge Samferdselsnytt, som utgis av den norske EU-delegasjonen. Rapporten oppfordrer medlemslandene til å forbedre sine nasjonale informasjonssystemer relatert til rutetider og priser innen 2020.