Samfunn

Norge – over gjennomsnittet

Pisa-undersøkelsen viser at norske elever har blitt flinkere, og skårer nå over gjennomsnittet for OECD-landene i lesing. Men antallet av de flinkeste elevene bare synker.

Publisert Sist oppdatert

– De flinkeste elevene får ikke nok utfordringer. Det har vokst fram en holdning om at det er greit å ikke strekke seg etter å bli bedre. Dermed har vi fått færre elever på toppnivå, sier forsker ved Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling (ILS), Marit Kjærnsli, til Dagens Næringsliv.

– I dag virker det som om man i fokuset på de svakeste har glemt de flinkeste, og nå er det langt færre toppelever enn det var i 1995, sier førsteamanuensis ved ILS, Sissel Grønmo, som fortsetter med at det er langt færre med ekspertkompetanse blant elevene, og at dette forflytter seg oppover når disse elevene skal i videregående skole og høyere utdanning.

Pisa-undersøkelsen testet elever i 10. klasse på lesing, matematikk og naturfag. Norske elever leser over OECD-gjennomsnittet – bare bak Finland – og ligger på gjennomsnittet i de to andre øvelsene. Danske elever står på stedet hvil mens de svenske viser tilbakegang, skriver Dagens Næringsliv.

Powered by Labrador CMS