Norge pleier Kinas helsevesen

Rikshospitalet eksporterer omfattende IT-løsning til et av Kinas viktigste sykehus | Kan være startskuddet for en omfattende markedsintroduksjon i Kina | Store muligheter for eksport av norske helseløsninger til hurtig voksende kinesisk marked

Publisert Sist oppdatert

Norske produsenter av helsetjenester og -produkter står på terskelen til et nytt multimilliardmarked: Kina. En stadig eldre befolkning vil bruke en stadig større del av sine stadig større inntekter på helse. Enkelte norske selskaper kjenner sin besøkelsestid, og selger allerede både konkrete produkter og tjenester, men også konsepter og løsninger.

For et par uker siden signerte CSAM International, et underbruk av Rikshospitalet, en avtale med et stort kinesisk sykehus om levering av et IT-system, basert på løsningen som er etablert på Rikshospitalet-Radiumhospitalet i Oslo. Hjelpemiddelprodusenten Alu Rehab, som også har etablert seg i Kina, ser et enormt salgspotensial. «Den raske utviklingen i Kina gir uante muligheter. Stadig flere kinesere får økt betalingsevne, noe som åpner for salg av høykvalitetsprodukter,» sier Geir Rune Larsen, direktør i Alu Rehab Kina.

Det kinesiske samfunnet gjennomgår dyptgripende endringer innenfor en rekke områder. Den økonomiske veksten på nesten 10 prosent årlig skaper en stadig større middelklasse. Samtidig vil Kina snart oppleve en av verdens kraftigste eldrebølger. Når andelen eldre i befolkningen vokser, øker også behovet for tjenester og produkter som kan imøtekomme de eldres sterkt voksende etterspørsel.

«Selv om helsevesenet i de fattigste delene av Kina har forvitret de siste årene, har de beste sykehusene store ambisjoner om å bli moderne sykehus, med utstyrspark og organisering på topp vestlig nivå,» sier vitenskaps- og teknologiråd Werner Christie ved ambassaden i Beijing.

De viktigste endringskreftene som kan gi vestlige helserettede selskaper et nytt multimilliardmarked er:

Middelklasse: Sterk økonomisk vekst vil gi en stor gruppe mennesker kjøpekraft til å etterspørre helsetjenester utover hva det offentlige dekker.

Aldring: Kina er det landet som blir rammet tyngst av eldrebølgen.

Teknologigap: Helseteknologisk har Kina svært mye å ta igjen.

Nytt kjempemarked for helseeksport

CSAMs kontrakt er med Peking Union Medical College Hospital, og innebærer at det kinesiske sykehuset kjøper en pilotinstallasjon av en egenutviklet portalløsning. Avtalen inneholder en intensjon om å fullinstallere løsningen, og at sykehuset vil være en partner for ytterligere salg til andre sykehus i Kina. «Det er 100 sykehus i Kina som har samme tekniske løsning som Peking Union Medical College Hospital, og her er potensialet stort for videre innsalg,» sier Espen Brodin, administrerende direktør i CSAM, til Mandag Morgen. Teamet som jobber med å selge til sykehusene har gode kontakter innenfor den kinesiske helsesektoren, noe som er avgjørende for gode avtaler i Kina. Arbeidet med å knytte til seg kontakter har gått via det Hongkong-registrerte selskapet IT Medicare, som har både norske og kinesiske investorer. Den norske ambassaden i Beijing ved Innovasjon Norge og det kinesiske helsedepartementet skal nå sammen invitere aktuelle sykehus til en workshop der IT-løsningen vil presenteres. Prosjektet har muligheter til å oppnå svært store kontrakter i Kina.

Peking Union Medical College Hospital, som ble etablert i 1921 av Rockefeller Foundation, er et av 17.000 sykehus i Kina med mer enn 100 sengeplasser. Av disse sykehusene har en tredel behov for integrasjonsløsninger. Majoriteten av Kinas sykehus er statsdrevne. Det finnes både offentlige non-profit sykehus der pasientene må betale egenandeler for behandling, og private sykehus der man må betale dyrt for tjenestene som utføres. Det er forventet at det vil bli et økt press på helsesektoren, blant annet som en følge av at andelen eldre i befolkningen vil øke kraftig (se figur). Sykehusene må finne metoder for å effektivisere driften.

«I Norge er 70 prosent av kostnadene knyttet til humankapitalen. I Kina er den tilsvarende prosentandelen 30. Men problemstillingen for helsesektoren i begge land er den samme: hvordan få mest mulig ut av sine innsatsfaktorer. Bruk av CSAM gir en kostnadsbesparelse på mellom 4 og 6 prosent,» sier Espen Brodin. Produktet er en portalløsning som binder sammen en rekke ulike IT-applikasjoner i et og samme grensesnitt. All relevant informasjon er digitalisert og gjort tilgjengelig gjennom portalen, derav navnet «Clinical Systems All Managed» – CSAM. Det innebærer at brukeren bare behøver å forholde seg til ett system. Portalen letter også informasjonsflyt og kompetanseutveksling, noe som bidrar til å øke effektiviteten ved sykehuset.

Tidsskriftet Business Week omtalte CSAMs portalløsning tidligere i år, og skrev at Norge hadde laget et unikt system som etterspørres over hele verden.

Den økonomiske veksten i Kina bidrar til en stadig voksende middelklasse. Det er vanskelig å fastslå andelen av Kinas befolkning som kan sies å ha vestlig kjøpekraft, men tallet ligger mellom 100 og 300 millioner mennesker. Rundt 25 prosent av Kinas totale arbeidsstyrke har en helseforsikring fra det offentlige. Dette er hovedsakelig urbane arbeidstakere i statlig sektor som er dekket av det offentlige pensjons- og helsesystemet. På 1960- og 70-tallet hadde ni av ti bønder tilgang til subsidierte helsetjenester på klinikker på landsbygda. I 1998 hadde under 10 prosent av innbyggerne på landet tilgang til offentlige helsetjenester. Generelt har tilgjengeligheten til offentlige helsetjenester blitt redusert og egenandelene har økt kraftig.

Tykkere lommebøker og flere grå hår

Kinas nært forestående eldrebølge kombinert med et stort antall funksjonshemmede skaper et marked for selskaper som produserer tekniske hjelpemidler. Ifølge Knut Løvdal, generalsekretær i Leverandørforeningen for Helsesektoren, har norske selskaper et potensial for å selge tekniske hjelpemidler på det internasjonale markedet. «Vi har heldigvis en veldig høy standard på tekniske hjelpemidler i Norge, som løfteanordninger, rullestoler og ganghjelpmidler, og god dekning i Norge i forhold til veldig mange land,» sier Løvdal. Alu Rehab, som har produsert rullestoler og sykler for det norske og internasjonale markedet siden 1989, er et av selskapene på vei inn på det kinesiske markedet. Det etablerte en heleid produksjonsvirksomhet i byen Xiamen i Kina i 2001. Bak etableringen ligger forventningen om Kina som et voksende marked for selskapets produkter. Målgruppen er funksjonshemmede og eldre. Rundt 60 millioner mennesker defineres som handikappede i Kina i dag. Særlig når det gjelder eldres bruk av hjelpemidler venter bedriften et voksende marked.

Synkende fruktbarhet og høyere levealder skaper eldrebølger over hele verden. Eldrebølgen vil imidlertid treffe Kina hardere enn de fleste andre land, fordi ettbarnspolitikken reduserte fruktbarheten mens landet fremdeles var svært fattig. I Europa utgjorde andelen eldre (definert som 60 år eller eldre) 10 prosent av befolkningen i 1930 og man forventer at tallet øker til 30 prosent i 2030, en periode på 100 år. For Kina vil en tilsvarende økning skje i løpet av en generasjon. Innen 2040 anslår man at det finnes 400 millioner eldre kinesere.

Samtidig med de demografiske endringene i Kina skjer det også store sosiokulturelle endringer. Den økonomiske veksten fører til endringer i folks verdier og prioritering av tidsbruk. Flertallet av kinesere er fortsatt avhengig av den tradisjonelle forsikring mot en fattig alderdom, nemlig sitt avkom. I dag bor 64 prosent av eldre over 65 år sammen med sine barn. I de store byene, spesielt langs østkysten, ser man større innslag av individualisme. Dette kan bety at barn i mindre grad vil ta seg av sine gamle foreldre. Ettbarnspolitikken, som ble introdusert for fullt i begynnelsen av 1980-årene, vil også få sosiale konsekvenser. De mange enebarna blir omtalt som «små keisere.» Den oppvoksende «ferskengenerasjonen», som barna født etter 1970 kalles, ventes ikke å forsørge sine foreldre i like stor grad som det er vanlig nå.

Går tendensen i denne retningen betyr det at Kina må bygge opp en hel industri rundt eldreomsorgen, både når det gjelder sykehjem, eldreboliger og hjelpemidler. Eldrebølgen kombinert med en stadig større gruppe med kjøpesterke kinesere gir et stort potensial for salg av produkter og tjenester. «Ut fra min personlige erfaring er ikke hjelpemiddelapparatet for eldre godt utviklet i Kina. Vi ser det er et stort marked også for høyt prisede produkter,» sier Larsen.

I forhold til de lokale konkurrentene mener Alu Rehab at de foreløpig har et konkurransefortrinn når det gjelder kvaliteten på produktene. Produktene deres er beregnet spesielt for eldre. Alu Rehab har allerede kontakt med kinesiske sykehus og andre aktuelle institusjoner.

Utholdenheten avgjør

CSAM og Alu Rehabs eksempler viser at det kinesiske markedet gir store muligheter for norske selskaper med gode produkter innenfor helsesektoren. Utviklingen skjer i høy hastighet og det gjelder å være tidlig ute for å utnytte mulighetene. De som vil lykkes må skaffe seg de riktige kontaktene, bygge tillit over tid og ha ressurser til å satse langsiktig. Særlig er det viktig å ikke undervurdere betydningen av god «guanxi», som løst kan oversettes til relasjoner. Gode relasjoner og nettverk gir muligheter, men også en type beskyttelse i et land som befinner seg i en overgangsfase og hvor det fortsatt kan være en møysommelig prosess å få gjennomført en handel. Det kinesiske toget, for tiden verdens raskeste, kan fort kjøre forbi den som først vil vente og se.

Men Norge kan også bidra med mer enn IT-systemer og rullestoler til de kinesiske sykehusene, selv om det er viktig nok. Werner Christie peker på at to tredeler av befolkningen har fått et dårligere helsevesen de siste to tiårene. «Vi blir derfor stadig kontaktet av politiske tenketanker, som vil ha informasjon om hvordan den norske velferdsmodellen finansierer og organiserer helsevesenet for alle innbyggerne, og hvordan dette kan tilpasses Kina,» sier den tidligere helseministeren.

Kilde: Centre for Strategic and International Studies: «The Graying of the Middle Kingdom, The Demographics and Economics of Retirement Policy in China,» rapport, 2004.

Powered by Labrador CMS