Nyskaping

EUs visepresident, Jyrki Katainen.

– Norske satsinger kan løse globale klimautfordringer

Visepresident i Europakommisjonen, Jyrki Katainen, mener at Norge går foran som et godt eksempel. Ny rapport viser at globale utslipp kan kuttes med 4 milliarder tonn, dersom flere land tar nordiske løsninger i bruk.

Publisert Sist oppdatert

I en pressemelding fra regjeringen berettes det at visepresident Katainen var tilstede da rapporten «Nordic Green to Scale» ble presentert av det finske innovasjonsfondet Sitra og Nordisk Ministerråd på Norges Hus i Brussel fredag.

Studien er et samarbeid mellom de nordiske landene, og inneholder 15 eksisterende løsninger som har vist seg å fungere i Norden for å redusere klimautslipp. Tre av løsningene i rapporten er spesifikt norske:

  • Karbonfangst og lagring
  • El-bilsatsningen
  • Reduksjon av metanutslipp fra gassproduksjon.

– Dersom andre land tar i bruk disse løsningene på lik linje som de nordiske landene, vil man kunne gjøre mirakler, sier Katainen.

Kan spare fire milliarder tonn utslipp

Ifølge rapporten vil verden kunne spare fire milliarder tonn utslipp årlig dersom andre land tar i bruk løsningene i like stor grad som de nordiske landene. Det tilsvarer en like stor reduksjon i klimautslipp som det EU produserer årlig.

– Verden trenger ikke forandre seg for å nå klimamålene som er satt i Parisavtalen. Det finnes allerede løsninger på klimautfordringene, vi må bare ta dem i bruk, sier Katainen.

Ser til Norges el-bilsatsning

På arrangementet ble det trukket frem at Norge har en av verdens største el-bilparker.

– Dersom andre land tar i bruk elbiler i like stor grad som Norge, vil man kunne redusere klimautslipp med omtrent like mye som det Danmark produserer løpet av et år, sa seniorrådgiver i Sitra, Oras Tynkkynen da han la frem rapporten fredag morgen.

Katainen er imponert over Norges el-bilsatsning, ifølge pressemeldingen.

– Norge går her foran som et godt eksempel. Jeg vet at flere av EUs medlemsland ser til Norge, hva dere har fått til og de ønsker å kopiere Norges løsninger.

Vil koste 13 milliarder

Nettokostnaden av å implementere de 15 tiltakene i samme grad som i andre land, beregnes til å være omtrent 13 milliarder dollar.

- Summen tilsvarer ni dager med globale subvensjoner av fossilt drivstoff. Det er mye penger, men det er en liten kostnad å betale i forhold til hva disse tiltakene kan gjøre for klimaet, sier Tynkkynen i Sitra.

Powered by Labrador CMS