leserinnlegg

Norwegian-striden

Jeg har med interesse lest redaktø Magne Lerøs mening "Kjos i indre strid". Jeg vil tillate meg å gi en tilbakemelding på den avsluttende kommentaren "…løftet fram i opinionen at man ikke kan være en global aktør med norske lønninger og arbeidsbetingelser. Det burde folk forstå.".

Publisert Sist oppdatert

Parat krever ikke at Kjos skal lønne ansatte på utenlandske baser på samme nivå som piloter ansatt i Norge. Vi sier at han må lønne de på samme nivå som er gjeldende i det landet de er ansatt/har base. Med andre ord at han ikke kan leie inn piloter fra f.eks. Estland til å fly i Finland på estlandske betingelser.

Les Magne Lerøs leder: Kjos i indre strid

Like viktig, mener vi, er at Kjos som hovedregel ansetter fast. Det innebærer at Parat aksepterer Kjos sitt behov for en viss grav av innleie for å sørge for nødvendig fleksibilitet. Vi krever imidlertid at graden av innleie baseres på en enighet mellom Parat og Norwegian og at hovedregelen om fast ansettelse blir lagt tilgrunn.

Hovedregelen om fast ansettelse er gjeldende både i Norge og Europa forøvrig. Kampen for at det skal være hovedregelen også i fremtiden er viktig av flere grunner. For den enkelte ansatte er det åpenbart viktig å ha en arbeidsgiver å forholde seg til, og ikke minst forutsigbare rammer for sitt arbeidsforhold som gir grunnlag for å planlegge egen tilværelse. For våre pilotmedlemmer i Norwegian er det vel så viktig å vite at den spanske pilot-kollegaen de blir satt opp på flyging sammen med har trygge og forutsigbare rammebetingelser for det arbeidet kollegaen skal gjøre. f.eks. at de kan være trygg på at vedkommende ikke sitter å vurderer om han/hun skal fly eller ikke fly fordi han/hun er syk, og at en melding til selskapet om at "non fit for flight" kan få betydning for om kontrakten blir forlenget eller ikke. Endelig er det selvfølgelig også viktig for oss å hindre at arbeidstakere med løse ansettelsesforhold over tid fortrenger de normale arbeidsforholdene som fast ansettelse gir.

Den utviklingen Norwegian og Bjørn Kjos nå hiver seg med på i konkurranse med andre lavpris-selskaper, som f.eks. Ryanair, innebærer at de aktørene som klarer å presse ansattes lønns-og arbeidsvilkår mest mulig skal vinne. Dette er en utvikling vi ikke kan sitte stille og se på, og den vil spre seg til andre bransjer også om den får fotfeste.

En positiv melding denne uken var EU-Parlamentets vedtak 15. april som innebærer at piloter og kabinansatte vil, etter de nye reglene, omfattes av reglene for sosiale ytelser som gjelder på deres hjemmebase. Hjemmebase defineres som det stedet der besetningene normalt starter og avslutter sine flyginger og der flyselskapet ikke står for deres innkvartering.

Ryanair er benyttet som et eksempel, der ansatte er underlagt irsk velferdssystem, uavhengig av hvor de faktisk jobber. Parlamentsmedlem, Jean Lambert fra Storbritannia, sier reglementet skal hindre skruppelløse bedrifter å gi sine ansatte lavest mulig trygdedekning, dette kun for å kutte sine egne kostnader.

Parat mener dette kan være et viktig gjennombrudd for ansatte som lider under elendige arbeidsforhold og som ikke har det samme sosiale sikkerhetsnettet som ansatte i arbeidslivet forøvrig. Dersom reglene får den betydningen EU har intensjon om vil dette kunne bidra til å utligne den uheldige konkurransesituasjonen som har utviklet seg i europeisk luftfart. En konkurranse som har ført til at flyselskaper konkurrerer mot hverandre med ansattes lønns- og arbeidsvilkår i potten. Det vil også bety at Bjørn Kjos sine argumenter knyttet til innleie fremfor hovedregelen om fast ansettelse svekkes.

Powered by Labrador CMS