Næringsliv

Økning i private helse- og utdanningsbedrifter

Forventningen om at den blåblå regjeringen leverer har bidratt til en kraftig økning av private velferdsselskaper.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Klassekampen har over 2000 nye private aksjeselskaper blitt etablert på mindre enn to år innen helse- og utdanning. Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

I organisasjonen For Velferdsstaten, som jobber mot kommersialisering av velferdssektoren, blir de ikke overrasket over tallene:

– At det blir flere aksjeselskaper er en indikasjon på at kommersielle aktører ser at her kommer det interessant markedsmuligheter, sier rådgiver Linn Herning til avisen.

Hun påpeker at de ikke ser den samme veksten blant de ideelle stiftelsene.

– Vi ser veksten blant de kommersielle selskapene. Nå skal regjeringen hasteåpne skolesektoren, og de har sagt at de skal slippe til flere innen helse, med fritt behandlingsvalg, og i barnevernet, sier Herning til Klassekampen.

I NHO Service jubles det, både for regjeringsskiftet og for medlemsveksten de har opplevd innen helse og velferd i 2012 og 2013.

I NHO Service sin egen bransjerapport trekkes den blåblå regjeringserklæringen frem, og dens formulering om økt bruk av private ressurser i offentlig velferdsproduksjon.

– Vi forventer medlemsvekst innen rus og psykiatri, barn og ungdom, sykehjem og hjemmetjenester, sier administrerende direktør i NHO Service, Petter Furulund, til Klassekampen.

Powered by Labrador CMS