Innovasjon Norge

SKAPER OLJESINNE: Anita Krohn Traaseth forsøkte å forklare hva hun mener under «Debatten» på NRK torsdag kveld.

Ordskifte via brev

Norsk industri og Norsk olje og gass mener Anita Krohn Traaseth ikke heier høyt nok på oljeindustrien. Så nå skal de sladre til pappa.

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR

Det er mulig norsk olje- og gassindustri har noen av verdens beste ingeniører. Men de har en del å gå på når det gjelder kommunikatorer.

For en måned siden skrev administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, en kronikk i Aftenposten der hun pekte på paradokset i norsk klimapolitikk: at vi både vil være best i klimaklassen, samtidig som vi er en av verdens ledende oljenasjoner.

Bakgrunnen var en kommentar i The New York Times, der spaltisten Somini Sengupta nettopp harselerte med dette paradokset – «Both Climate Leader and Oil Giant? A Norwegian Paradox».

Nå vil jeg ikke leke med teitinger mer. Nå skal jeg sladre til pappa

I går svarte Norsk olje og gass og Norsk industri. Med et sladrehankbrev til styrelederen i Innovasjon Norge, Per Otto Dyb.

«Nå vil jeg ikke leke med teitinger mer. Nå skal jeg sladre til pappa», er introen til en av norsk punks største klassikere.

Sladrehanken i bandet Kjøtt sin låt vil fortelle pappa at «mor driver hor mens han er på kontor».

Styrelederne i de to industri-organisasjonene sutrer over at Traaseth ikke «heier nok» på olje- og gassnæringen. Det er budskapet i brevet fra Norges-sjefen i det svenske oljeselskapet Lundin, Kristin Færøvik, som også er styreleder i Norsk olje og gass. Med-brevskriver er hennes direktør-kollega Ann Christin Andersen i FMC Technologies, som i tillegg innehar vervet som styreleder i Norsk Industris bransjeforening Olje og gass.

I et hjelpeløst PR-preget brev der de er «sterkt bekymret» påpeker de to at det er «svært alvorlig» at Innovasjon Norges leder «ikke ser og anerkjenner det viktige innovasjonsarbeidet som skjer i norsk olje- og gassindustri».

Er det noe Anita Krohn Traaseth vanligvis gjør til overmål, så er det å heie. Hun heier på gründerne, innovatørene og entreprenørene – hele tiden.

Vi har tidligere ment at det blir veldig mye heiing. Men det er altså ikke nok for de to styrelederne.

Skal ikke sjefen i Innovasjon Norge få lov til å ha en oppfatning om hvordan Norge skal omstille seg?

Faktum er at Traaseth i sin kronikk heier ganske så voldsomt på olje- og gassnæringen som «spydspisser i omstillingen». Hun trekker fram Statoil som vindkraftprodusent og leverandørindustrien som en innovativ kraft vi bør satse enda sterkere på.

«Vi bør i større grad kapitalisere på Statoils internasjonale posisjon, og bruke selskapet som en tydeligere spydspiss når vi nå skal forsterke Norges omdømme som klimaleder», skriver Traaseth.

Men hun påpeker altså at det er et paradoks at fortellingen om Norge både handler om et land som går foran i klimakampen og samtidig framstår som en ledende oljenasjon.

Anita Krohn Traaseth skriver at vi må forklare dette paradokset, og erkjenne det: «Vi må få fram at olje og fornybar energi skal leve i sameksistens i mange år, men at målet er å fase ut oljen: «Vi må tydeligere forklare verden at Norge er i omstilling, og hva det faktisk innebærer. At det tar tid å omstille norsk økonomi der oljeinntektene representerer 13 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) og en tredjedel av eksportinntektene våre».

Ikke så veldig kontroversielt, eller?

Skal Per Otto Dyb snakke hardt til Anita Krohn Traaseth? Mener de hun bør få sparken?

Så hvorfor kunne ikke de to styrelederne tatt debatten ansikt til ansikt i avisspaltene, på nettet eller foran åpne kamera?

Fikk de ikke «på» svaret som kronikk? Var det en smart PR-rådgiver som tenkte – skriv brev til styrelederen?

Men hva vil de med brevet sitt? Har de fått los av SSB-saken? Tenker de at «hvis man sladrer til mamma eller pappa, så blir den slemme ungen straffet? Kanskje at næringsministeren «tar en telefon»?

Skal ikke sjefen i Innovasjon Norge få lov til å ha en oppfatning om hvordan Norge skal omstille seg?

Skal hun forbys å bringe til torgs et dilemma som miljøbevegelsen og politikere har debattert i årevis?

Brevskrivingen framstår som en ubehjelpelig strategi i en debatt som bare kommer til å tilta i styrke og intensitet.

Og hva i all verden mener de styrelederen i Innovasjon Norge skal gjøre? Skal Per Otto Dyb snakke hardt til Anita Krohn Traaseth?

Mener de hun bør få sparken?

Ja, det kunne vært en løsning. Så kan kanskje dagens direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen endelig få jobben som Innovasjon Norge-sjef?

Det hadde vært kult.

Karl Eirik i Innovasjon Norge og Carl Ivar i Nobelkomiteen.

Da gjenstår bare at Trygve Slagsvold Vedum blir barrista på Grünerløkka.

Powered by Labrador CMS