Oslo i cruisekamp mot Stockholm og København

Formidabel vekst i cruisetrafikken til Oslo fortsetter i sommer | Dansker og tyskere skal lokkes til Østlandet hele året | Stockholm og København leder kappløpet, men cruiseveksten er størst i Oslo | Trues av boliger ved havnen

Publisert Sist oppdatert

Cruisetrafikken på Oslo havn hadde en formidabel økning fra 2004 til i fjor, og veksten fortsetter i år. 115 cruiseskip anløp Oslo i 2004. I år er det foreløpig meldt om 161 anløp, viser nye tall. I tillegg øker cruiseskipenes størrelse. I snitt legger hver cruiseturist igjen nær en tusenlapp i Oslo, noe som utgjør rundt to millioner kroner per anløp.

På tross av den økonomiske betydningen turismen har fått for Oslo, er den kollektive satsingen på turismen i Norges hovedstad heller moderat. København satser det dobbelte av Oslo på markedsføring rettet mot utenlandske markeder. Også svenskene satser mye sterkere (se figur 1).

Besøket av verdens største cruiseskip Royal Caribbeans «Freedom of the seas» i Oslo for et par uker siden illustrerer både den økte cruiseaktiviteten og at skipene blir større. Dermed blir også besøksantallet høyere. I fjor besøkte 215.000 cruisepassasjerer Norges hovedstad. 230.000 besøkte Stockholm, mens København er desidert størst med 390.000 cruisepassasjerer.

København og Oslo sliter med flere av de samme utfordringene. Den svært lukrative cruisevirksomheten kaster penger direkte inn i byene, men plassproblemer og uavklarte byutviklingsprosjekter legger hindringer i veien for ny vekst.

Leder i Oslo havnestyre Bernt Stilluf Karlsen vil gjerne tilrettelegge for mer cruisetrafikk. Han ser for seg å utvikle ny terminal for Color Line på Filipstad vest for Aker Brygge, og vurderer også å legge en ekstra pir ut der. Kapasiteten er nå nesten sprengt i forhold til plassbehovet de større skipene har. Strengere sikkerhetskrav innført etter 11. september 2001 har gjort at behovet for plass har økt.

Det er baltiske cruise som tar to av tre anløp til Oslo. Resten er Nord-Norge-cruise. De baltiske cruisene går ofte videre til København, Stockholm og Helsingfors, og ender opp i St. Petersburg. I tillegg har Color Line satset sterkt på å få det tyske markedet interessert i Norge og ser for seg egne operacruise til Oslo når operaen åpner i 2008.

Mandag Morgens analyse av nøkkeltall og strategier for reiselivsbransjen og de offisielle turistkontorene for København, Stockholm og Oslo viser at det er ulike tilnærminger og strategier i de tre nordiske hovedstedene:

Markedsføring: Stockholm og København satser dobbelt så mye som Oslo på å trekke til seg turister, og tjener mangfoldig igjen på det.

Synergier: Turister til Oslo skal få opplevelsespakker på kjøpet. Utnyttelsen av resten av Østlandet, med blant annet skimuligheter, står for tur i Oslos reiselivsstrategi.

Kaiplass: Cruiserederiene ber Oslo Havn satse på mer og bedre plass for skipstrafikken til byen. Fjordbyplanene har så langt ikke hatt med den formidable økningen på cruise i byplanleggingen.

Stockholm: Capital of Scandinavia

Stockholm bruker i år 110 millioner svenske kroner på å markedsføre byen i utlandet. Stockholm markedsfører seg selv som The Capital of Scandinavia til sure protester særlig fra København, men også noe vrede fra Oslo. Stockholm kommune betaler 41,6 millioner, og næringslivet resten. Markedsføringsbudsjettet økte med 8 millioner svenske kroner fra 2005 til i år.

Stockholm hadde 8,3 millioner gjestedøgn i 2005, noe som var en økning på 8 prosent fra 2004 (se figur 2). I tillegg kommer 5,5 millioner dagsbesøk uten overnatting, vesentlig gjennom fergetrafikken mellom Stockholm og andre byer, særlig fra Helsingfors. Visit Stockholm har fire satsningsområder: Byturisme, kongresser, events og ren turistservice. Den svakeste er events. Ifølge Stockholms turistsjef Martin Rosborg mangler Stockholm et stort, tiltrekkende konsert- eller idrettsarrangement. Der ligger Gøteborg lengre fremme (se Ukebrevet nr. 15, 2006).

Stockholm satser først og fremst på storby-ferie. Folk besøker Stockholm fordi de vil ha noen dager fri til opplevelser, kultur, shopping og byliv på restaurant, hotell, bar eller musikksteder. Det er derfor først og fremst byfolk fra andre land Stockholm satser på å trekke til seg en langhelg eller en sommeruke. Tyskere, franskmenn, amerikanere og nordmenn utgjør de fire største kundegruppene for Stockholms turistnæring.

Stockholms satsningsområder for å vokse enda mer er å skaffe flere store idrettsstevner til byen, og prøve å få konsertarrangører til å bringe de største artistene til Globen og byen. Å kalle seg Capital of Scandinavia er bevisst merkevarebygging for å markere seg som den viktige byen man må besøke hvis man er i Skandinavia. Stockholm skal være sentralt, enkelt å komme til, mulighet for å ha kommersielt utbytte i, og kulturelle opplevelser. «Vi satser på at bruken av ordet capital, som har flere oversettelsesmuligheter, skal speile betydningen hjerte, sentrum og hovedstad,» sier Martin Rosborg til Mandag Morgen.

København vil ha cruisepassasjerene til å bli

Københavns store mål er at cruisepassasjerene skal bli noen ekstra dager i byen. Derfor satser København spesielt på å få cruisepassasjerer enten til å reise til byen med fly, så stige om bord etter en eller to overnattinger, eller omvendt. Dette kalles turnaround, og kan tredoble byens innsats på cruisetrafikken. Wonderful Copenhagen, som er Københavns offisielle turistkontor, har som hovedoppgave å markedsføre København. København bruker 109 millioner kroner, mer enn dobbelt så mye som Oslo, på markedsføring av byen.

København har flere strategier når det gjelder å markedsføre seg. Byen satser sterkt på kongresser, men trenger flere internasjonale events forteller Mette Dahl-Jensen, pressekontakt i Wonderful Copenhagen. København satser særlig på å få besøk av nordmenn og svensker gjentatte ganger, og så ofte som mulig. Imidlertid er markedene utenfor nærmarkedet enda viktigere. «Vi satser spesielt på kunder fra Kina og USA,» sier Dahl-Jensen. I Europa er Storbritannia og Tyskland de viktigste satsningslandene for den danske hovedstaden.

Cruise trenger mer plass

Både i Oslo og København ber turistmyndighetene om mer plass til cruisetrafikken. Det har vært en eventyrlig vekst i antall cruiseskip som har anløpt Skandinavia de siste årene, og i alle byene tror man veksten vil fortsette i årene fremover. Cruisetrafikken til Nord-Europa forventes å vokse med 8-10 prosent årlig, forteller Per-Erik Winther i Horwath Consulting. Konsulentselskapet spesialiserer seg på reiseliv, og fungerer som sekretariat for Oslo Cruise Network. Oslo har de siste årene hatt betydelig større vekst enn dette.

Flere av aktørene i skipsbransjen er derfor kritiske til at Tjuvholmen, rett utenfor Aker Brygge, er blitt et helt og holdent boligprosjekt uten anløpsmuligheter. De frykter at det kan skje med planene også for Filipstad og Sørenga, på østsiden av havnen. Samtidig blir skipene større og passasjerene flere. I Oslo finnes det i dag bare gode cruiseanløp ved Akershuskaia og Langkaia ved Vippetangen. Derfor har fergerederiene og samarbeidsorganene CruiseOslo og VisitOslo alle bedt Oslo Havn om å utvide til flere ferge- og cruiseanløp. Flere har også påpekt at cruiseanløp med innseiling mot den nye operaen i Bjørvika antakelig vil være en ypperlig måte å få vist frem Oslo på en helt ny måte fra sjøen.

Bernt Stilluf Karlsen tar oppfordringen alvorlig, men avviser at det er noen konflikt mellom planene for utvidelse og planene om Fjordby langs hele Oslofjorden. «Vi kommer til å finne kreative løsninger. Dette kommer til å gå seg til. Ingen grunn til bekymring,» sier Karlsen til Mandag Morgen, og viser til ideen om å bygge ut en ekstra pir ved Filipstad for å få plass til to-tre ekstra cruiseskip. Han legger til at Oslo havn ser positivt på utviklingen, og at det ikke er konflikt om dette med Plan- og bygningsetaten eller andre deler av Oslo kommune. Også informasjonsdirektør Helge Otto Mathisen i Color Line tror problemene og dialogen med Oslo Havn og Oslo kommune vil føre til løsninger.

Passasjerene på hvert cruiseskip som anløper Oslo havn legger antakelig igjen i gjennomsnitt to millioner kroner. Det blir et betydelig beløp med nær 170 anløp i år. «Oslo har fortsatt mulighet til å velge gode løsninger som ivaretar både Fjordby-ønsker og muligheten for å satse på inntektene cruisetrafikken gir. På Filipstad og Sørenga bør cruiseaspektet være med i videre planlegging slik Oslo Cruise Network har foreslått overfor kommunen,» sier Winther. Han oppfordrer byens politikere til å se til blant annet Hamburg der det er laget løsninger som gjør det mulig å kombinere boliger og uteliv med cruisetrafikkens behov for anløpsplass.

København trenger også mer plass til cruiseskipene, ifølge salgs- og markedsføringsdirektør Ole Andersen i Wonderful Copenhagen. København har allerede i dag for liten plass til de innpå 300 årlige cruiseanløpene. I alt har disse skipene med seg 390.000 passasjerer. Selv om antall anløp har vært like høyt de siste årene, har passasjertallet økt med 30.000 fra 2004 til 2005, på grunn av større skip. Det har vært en økning på 18 prosent i antall cruisepassasjerer som blir en ekstra natt i København.

Opera-cruise

Per-Erik Winther i Horwath Consulting oppfordrer til sterkere markedsføring av Oslo som turistdestinasjon i utlandet: «Gøteborg, Stockholm og København satser hver for seg langt mer enn Oslo når det gjelder å få utenlandske turister til byen.»

Turistsjef i Oslo, Tor Sannerud i VisitOslo og informasjonsdirektør Helge Otto Mathisen i Color Line er helt samstemte med Winther i dette. Alle mener at Oslo har store fortrinn som by, særlig med de norske naturopplevelsene ikke langt fra byen som et merkevarefortrinn. Satsningsområdene fremover blir å kombinere cruise og reiser til Oslo med opplevelsesprodukter. Holmenkollen, vikingskipsmuseene, Norsk Folkemuseum og Munch-museet er alle viktige opplevelsesattraksjoner som vil bli brukt mer enn tidligere for å sy sammen opplevelsespakker med cruise og gjerne vintersportsattraksjonene i Wyllerløypa og Tryvann, eller andre skisportssteder ikke altfor langt fra Oslo.

Når den nye operaen åpner i 2008 vil Color Line starte egne operacruise fra Kiel og kanskje Danmark, forteller Mathisen. «Dette er et konsept som aldri har vært prøvd ut tidligere. Men å benytte kulturopplevelser som argument for at folk skal komme til Oslo vil bli spennende,» konstaterer Helge Otto Mathisen i Color Line.

Powered by Labrador CMS