Samfunn

– Politiet vil lære

Politidirektør Vidar Refvik går ut og presiserer at politiet ønsker å lære av det som skjedde.

Publisert Sist oppdatert

Dette skjer tre dager etter politiets foreløpige evaluering av 22. juli-innsatsen, Han vil også korrigere bildet i mediene.

– Vi ønsker bare å få fram at det er mange nyanser her. Vi er ikke ferdige, og skal ikke være ferdige før i mars, så det står mange ting igjen som ikke er avklart, sier Refvik til NTB.

– Før den tid ønsker vi i politiet å fortsette å rapportere funn og temaer som kan kommuniseres underveis i arbeidet. Det blir fra flere hold etterlyst åpenhet. De jevnlige statusoppdateringene er et grep for å imøtekomme dette ønsket, sier han.

På fredagens pressekonferanse ble det mye snakk om såkalte læringspunkter, og om hvorvidt politiet mente de hadde noe å lære av det som skjedde. Leder i Politidirektoratets evalueringsutvalg Olav Sønderland mente svært mye hadde fungert som det skulle, med unntak av at det var for mange folk i båten som fraktet politifolk ut til Utøya.

– Vi sa også at nødanropene ikke fungerte, og at dette er noe vi har tatt tak i, sier Refvik.

– Galt mediebilde

Han mener enkelte mediers dekning av statusrapporten ga et feilaktig bilde av hva som ble fremlagt.

– De punkter som ble presentert fredag, var status i utvalgets arbeid så langt, og inneholdt både forbedringsområder og utvalgets vurdering av politiets arbeid relatert til sentrale temaer i politioperasjonen 22. juli. Dette betyr ikke at politiet frikjenner seg selv, presiserer Refvik.

Han viser til at politiets evalueringsutvalg skal legge fram sin endelige rapport i mars 2012. Først da vil hele bildet komme til syne og de endelige konklusjonene på hva som fungerte, og hva som ikke fungerte.

Vurderer offentliggjøring

Trond Henry Blattmann, som er talsmann for de pårørende, er opptatt av at alle opplysninger om politiets sene ankomst til Utøya kommer på bordet. Han sa fredag at han forventer at hver enkelt av evalueringene fra de berørte politidistriktene blir offentliggjort.

– Det er noe som vil bli vurdert fortløpende, sier politidirektøren, og han mener i likhet med Blattmann at det fortsatt er mye som ikke er kommet fram. Han erkjenner også at det mest utfordrende er situasjonen som oppsto på Utøya og de vurderingene som ble gjort der – i den situasjonen politifolkene var i.

– Frikjenner ikke

Refvik avviser at politiet allerede nå forsøker å frikjenne seg selv.

– Det har formodningen mot seg at politiet nå frikjenner seg selv, vel vitende om at alle, særlig 22. juli-kommisjonen, vil få tilgjengelig alt vårt materiale, og skal gå oss grundig etter i sømmene, sier han.

Han understreker at politiet har en åpen grunnholdning og derfor vil fortsette å presentere alle funn i arbeidet. Det gjelder kritiske merknader, men også det de mener fungerte.

– Vi ønsker å ha en mer nyansert tilnærming til det som skjedde, sier han. (©NTB)

Powered by Labrador CMS