Nyheter

Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) sier at regjeringen vil øke pensjonsalderen.

Regjeringen: Pensjonsalderen må opp

Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) er enig med Pensjonsutvalget i at aldersgrensene bør økes gradvis.

Publisert Sist oppdatert

– For at pensjonssystemet skal være bærekraftig over tid, både for hver og en av oss og for statsfinansene, så må vi gjøre justeringer fremover, sier Brenna til E24.

Pensjonsutvalget la i fjor fram sine forslag til justeringer av pensjonsreformen fra 2011.

Der ble det foreslått at dagens aldersgrense på 67 erstattes med en bevegelig aldersgrense som øker i takt med at forventet levealder øker. For eksempel må de som er født i 1980, måtte jobbe til de er 69 år – altså en pensjonsaldersøkning på to år fra dagens grense.

Gradvis økning

Brenna og regjeringen er enig i at aldersgrensen burde økes, og sier at de er enige i hovedtrekkene i utvalgets forslag.

– Jeg mener det er fornuftig å øke aldersgrensen gradvis. Gjør vi det for brått, vil det få noen rare utslag, sier Brenna.

Pensjonsutvalget anslår at forslaget vil øke utgiftene mellom 19 og 22 milliarder kroner i 2060, sammenlignet med referansebanen reformen fra 2011 la opp til.

Nå tror og håper Brenna på å finne en bred enighet i Stortinget, til tross for at det finnes enkelte uoverensstemmelser mellom partiene.

– Jeg tror Stortinget er interessert i å finne brede forlik. Vi er helt avhengige av et system som ikke skifter fra statsbudsjett til statsbudsjett eller fra regjering til regjering, sier statsråden.

Akademikerne: Rettigheter må følge med

Lise Lyngsnes Randeberg, leder av arbeidstakerorganisasjonen Akademikerne, er enig med Brenna i at aldersgrensene for pensjon må heves, ikke minst fordi mange både kan og ønsker å jobbe lenger.

– Men det er viktig for oss at statsråden presiserer at økning i aldersgrenser må gi rettigheter til stillingsvern, dagpenger og sykepenger. Eldre arbeidstakere må ha like rettigheter i arbeidslivet som alle andre, sier hun til Dagens Perspektiv.

– For at pensjonssystemet skal være bærekraftig på sikt, må vi dra på de ressursene vi har og sikre folks tillit og vilje til å slutte opp om folketrygden. Dagens system gir ikke gode nok incentiver til å stå lenger i jobb, mener Randeberg.

– Vi forventer at et arbeid med endringer i pensjonsreformen også vil se skattesatsene i sammenheng slik at det skal lønne seg å jobbe lenger, uansett inntekt, understreker hun og oppfordrer Tonje Brenna til å ta initiativ til et bredt forlik om pensjonssystemet.

– Og da forventer vi at partene i arbeidslivet blir involvert hele veien, sier Akademikernes leder.

Powered by Labrador CMS