Nyheter

Vi må slutte med å la kommersielle interesser utløse en videre uhemmet arealbruk og nedbygging av verdifull natur med vindkraftverk vi faktisk ikke trenger, for at stadig flere kyniske vindkraftutbyggere skal få med seg nye millioner til diverse skatteparadiser, skriver John Fiskvik. Foto: NTB

Regjeringen skyver på grunnrenteskatt på vindkraft

Iverksettelsen av grunnrenteskatten på vindkraft utsettes til 2024, melder regjeringen. Opprinnelig skulle den ha virkning fra 2023, altså inneværende år.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen har imidlertid utsatt iverksettelsen etter innspill i høringsrunden.

– Lokalsamfunn og fellesskapet bør få en rettferdig del av verdier skapt fra våre felles naturressurser. Samtidig må vi vurdere høringsinnspill og lovregler nøye før et forslag kan fremmes for Stortinget, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Tok hensyn til høringsinnspill

I lys av blant annet innspill fra høringen tar regjeringen nå sikte på å fremme forslag om grunnrenteskatt på landbasert vindkraft for Stortinget i løpet av høstsesjonen 2023, med virkning fra inntektsåret 2024.

Sammen med forslaget om grunnrenteskatten på vindkraft ble det i statsbudsjett for 2023 vedtatt en økning av produksjonsavgiften for vindkraft til 2 øre per kWh fra 1. januar 2023. Denne avgiftsøkningen påvirkes ikke av utsettelsen for grunnrenteskatten, og vertskommunene vil dermed få økte inntekter som planlagt.

Powered by Labrador CMS