Samfunn

I oktober i fjor la finansminister Siv Jensen (Frp) fram regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2018 på Stortinget. Tirsdag kommer revisjonen av budsjettet.

Regjeringen vil bruke 2,7 prosent av oljefondet

Det er 0,2 prosentpoeng lavere enn foreslått i statsbudsjettet i fjor høst.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen foreslår å bruke 2,7 prosent av Statens pensjonsfond utland i 2018. Det er 0,2 prosentpoeng lavere enn foreslått i statsbudsjettet i fjor høst.

Dermed vil regjeringen bruke 225,5 milliarder oljepenger i år – 5,6 milliarder mindre enn i forslaget til statsbudsjett i høst.

Regjeringen legger fram revidert statsbudsjett tirsdag.

Neppe utgiftskutt

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO sier til NTB at det er lite sannsynlig at den reduserte oljepengebruken reflekterer utgiftskutt i samme størrelsesorden.

– Min gjetning er at dette i første rekke reflekterer nye anslag, for eksempel på ledigheten, som vil gi lavere utgifter til dagpenger. Det kan også tenkes at vi har fått høyere anslag på trendvekst i fastlandsøkonomien, som gjør at man kan senke uttaket av oljepenger, sier Dørum.

DNB roser regjeringen

Sjeføkonom i DNB, Kjersti Haugland, roser regjeringen for å ha kuttet i oljepengebruken, men mener den burde ha kuttet enda mer.

– Det som kom fra regjeringen i dag, var ikke noe overraskelse, men det var godt å se for norsk økonomi at de ikke velger å bruke den ekstra oljepengegevinsten som har kommet siden i høst til å øke budsjettene ytterligere, for norsk økonomi trenger ikke mer gass enn man har i øyeblikket, sier Haugland til NTB.

– De velger å holde fast på at budsjettet skal gi en nøytral innvirkning på økonomien, de verken bremser eller gir gass, oppsummerer Haugland.

Regjeringen reduserer oljepengebruken med 5,6 milliarder kroner sammenlignet med statsbudsjettet i fjor høst. Haugland sier dette også dreier seg om en teknisk revisjon, da regjeringen i 2017 endte med å bruke mindre oljepenger enn budsjetterte med.

– Dermed måtte de justere ned årets oljepengebruk, for å ikke gi gass inn i økonomien, sier Haugland.

DNBs sjeføkonom mener regjeringen ideelt sett kunne ha holdt enda mer tilbake på oljepengebruken.

– Skulle jeg vært skikkelig fornøyd med budsjettet så skulle jeg ha sett at politikerne gikk skikkelig til verks og kuttet i offentlige utgifter, sier Kjersti Haugland.

Lavere ledighet

Nøkkeltallene som regjeringen la fram klokken 8, indikerer at pilene peker i riktig retning for norsk økonomi.

Regjeringen slår fast at ledigheten er på vei ned og at flere kommer i arbeid. Forventet ledighetstall (AKU-tallene) anslås til 3,8 prosent. Det er 0,1 prosentpoeng lavere enn i det siste anslaget fra Statistisk sentralbyrå (SSB) og 0,2 prosentpoeng lavere enn regjeringens prognose da forslaget til statsbudsjett ble lagt fram i fjor høst.

– Bedringen i arbeidsmarkedet kommer raskere enn ventet, heter det fra regjeringen.

– Dette stemmer med den virkeligheten vi ser utenfor vinduene våre og som våre medlemmer forteller oss om, sier Dørum til NTB.

Vekst over trend

Veksten i fastlandsøkonomien ligger over den historiske trenden, fastslår regjeringen. Veksten anslås til 2,5 prosent i år og 2,6 prosent neste år – noe som er på linje med det regjeringen la opp til i statsbudsjettet.

Budsjettets påvirkning på norsk økonomi (budsjettimpulsen) anslås dermed å være nøytral på 0,1 prosentpoeng.

– Revidert budsjett skal normalt ikke inneholde store endringer hvis ikke særskilte forhold skulle tilsi det, men det har ikke vært noen slike særskilte forhold den siste tiden. Det er derfor betryggende at de opprettholder innretningen fra statsbudsjettet i høst, som gir en veldig forsiktig påvirkning på norsk økonomi, sier Dørum.

Regjeringen legger fram hele forslaget til revidert nasjonalbudsjett klokken 10.45.

Powered by Labrador CMS