Nyskaping

Rekordvekst i norske tech-investeringer

Fra 1. januar til 31. desember ble det foretatt 78 investeringer i norske tech-selskaper. I 2015 var det tilsvarende tallet 30. Det er en vekst på 160 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Nå er det bare svenskene som investerer mer i tech-selskaper. Det viser tallene fra nettstedet The Nordic Web, som overvåker investeringer gjort i nordiske tech-selskaper. Svenskene er best, men Norge har stor vekst, og kniver med Finland om andreplassen.

– Kun Sverige vokser raskere enn Norge akkurat nå, som er ganske overraskende. Norge er på vei mot over 100 investeringer i året i 2017 hvis veksten opprettholdes. For å sette det i en kontekst: Finland har ennå ikke passert 100 investeringer i året i løpet av de siste tre årene, sier Neil Murray, redaktør for The Nordic Web til nyskapingsnettstedet Shifter.

Kun Sverige vokser raskere enn Norge akkurat nå

Noe av årsaken til den solide veksten i Norge har å gjøre med at selskapene som har hentet pre-såkornsmidler og såkornsmidler de siste årene er i stand til å tiltrekke seg mer kapital og vokse ytterligere.

– Hvis det er et finansieringsgap, så er det mest sannsynlig i området mellom åtte og 40 millioner kroner. Det betyr at det er viktig for Norge å klare å tiltrekke seg internasjonale investorers interesse for å hjelpe til der, sier Murray til The Nordic Web.

Flere investeringsselskaper og venturelkapitalister som nettstedet har snakket med forteller at tallene er hyggelige, og at de også rimer med bransjens egen erfaring:

– Det ble gjort mange startup-investeringer i Norge i 2016, og antallet har økt i betydelig siden oljeprisen begynte å falle i 2014, men investeringsrundene (kapitalen som hentes inn til hvert selskap i en enkelt emisjon) er stort sett ganske små, typisk 0,5 – 5 millioner kroner, sier kommunikasjonsansvar i det statlige investeringsselskapet Investinor, Rune Sævig, til nettstedet.

Powered by Labrador CMS