Nyskaping

Roboter inntar oljeplattformene

Nå inntar robotene snart oljeplattformene.Kostnadskuttene i oljebransjen har fått fart på utviklingen.

Publisert Sist oppdatert

Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA har annonsert at roboten Foxiris, basert på ExoMars Roveren, er påmeldt en konkurranse om å få operere på oljeplattformer. Det er særlig på oljeinstallasjoner på svært krevende destinasjoner at robotene er tenkt å få en større rolle i første omgang.

Konkurransen Autonomous Robot for Gas and Oil Sites (Argos) blir arrangert av oljeselskapet Total og skal etter planen gå over tre år. Målet er å kutte kostnader på disse svært dyre oljefeltene. I dag utføres de fleste manuelle rutineavlesinger og inspeksjoner av dyre ingeniører som rene rutineoppdrag.

- Vi vil ha en robot som kan gå alle de stedene hvor mennesker går i dag, sier Kris Kydd, Totals prosjektleder for Argos.

- Ved hjelp av kunstig intelligens vil vi at robotene skal avlese insturmenter, vurdere om dataene er innenfor normale verdier og rapportere disse om de ikke er det, sier han.

Ifølge ESA er Foxiris utstyrt med sensorer for måling av en rekke data blant annet gasslekasjer og varme, roboten har intern navigasjon, kamera og mikrofon for å kunne inspisere måleinstrumenter.

Mens oljebransjens store mål fortsatt er elektrifisering og digitalisering slik at alle målinger sendes direkte på land, vil en slik robot fungere som en ekstra sikkerhet der kommunikasjon over nett kanskje er ekstra krevende og ustabilt.

I tillegg til ESAs kandidat har fire andre roboter også tatt del i det beinharde testregimet Total har startet på et anlegg i Lacq i Frankrike. Anlegget ble valgt fordi det finnes trapper, smale korridorer og andre barrierer som ligner de man finner på riggene i ekstreme områder.

Ifølge Argo-juryen har Foxiris allerede imponert med svært god utholdenhet.

Roboten Foxiris skal ta rutinejobbene på oljeplattformer i ekstreme lokasjoner. Foto Argos
Powered by Labrador CMS