Annonse
norsk.jpg

Stadig færre EU-tilhengere

Bare 24,7 prosent av befolkningen ønsker norsk EU-medlemskap, og hele 60,7 prosent er motstandere, viser desemberundersøkelsen Sentio har utført for Nationen og Klassekampen. Til sammenligning sa 38,8 prosent ja og 49,2 prosent nei for ett år siden.

– Tallene reflekterer effekten av finanskrisen. Nordmenn ser at vi har det bra i Norge, mens de sliter i Europa, sier politisk rådgiver Christian Pollock Fjellstad i Europabevegelsen til Nationen.

For øyeblikket har ingen partier flertall av EU-tilhengere blant sine velgere. Høyre-velgerne har tradisjonelt vært mest begeistret, men heller ikke i denne gruppa er det nå flertall for medlemskap. Mens hele 12 prosent er i tvil, sier 47 prosent ja og 41 prosent nei. Selv Nei til EU er litt overrasket.

– Det er påfallende hvor lavt ja-siden nå ligger. Andel EU-tilhengere later til å ha stabilisert seg på et historisk lavt nivå, sier leder Heming Olaussen i Nei til EU.

I tillegg til den økonomiske nedgangen, tror han nei-siden kan takke postdirektivet og datalagringsdirektivet for å ha sådd ytterligere EU-motvilje i folket.

– Med disse tallene skal det godt gjøres å reise noen EU-debatt i Norge. Ingen partier vil våge å bevege seg ut i dette minefeltet nå, sier Olaussen.

Olaussen og Nei til EU vil nå fokusere for fullt mot målet om at Norge skal si opp EØS-avtalen.

– En kritisk debatt om EØS-avtalen tror vi folk er klare for, sier Olaussen. (©NTB)

 

Annonse
Annonse