Samfunn

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) i samtale med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (til høyre) i Stortinget.

Sanner får Sp-kritikk for uansvarlig plan for kommunesammenslåing

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har bedt kommuner som skal sammenslås ha alt avklart før 25. august. Uansvarlig, mener Senterpartiet.

Publisert Sist oppdatert

Stortinget har vedtatt å slå sammen 111 kommuner til 43 nye. Sanner har bedt kommunene avklare navnevalg, antall representanter i kommunestyret, sammensetting og arbeidsfordeling i sammenslåingsprosessen. I en merknad framgår det at «enighet om funksjonsfordeling og andre ting som skal være avklart mellom kommunene, bør være endelig besluttet og avklart før 25. august», skriver Klassekampen.

– Det er helt useriøst, og man får ikke noen reelle debatter når man haster behandlingen gjennom sommeren. Da blir det bare en skinnprosess, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Han mener regjeringen tvinger sammenslåingene gjennom før valget til høsten, selv om kommunene i praksis ikke blir slått sammen før i 2020. Vedum spår dårlige og dyre løsninger.

Sanner avviser at hensikten var å bli ferdige med avgjørelser før valget.

– Det viktige er at kommuner som er vedtatt sammenslått kommer raskt i gang med det formelle samarbeidet og diskuterer viktige element når en ny kommune skal bygges.

– Jeg tror det er fint å få på plass avklaringer, slik at det blir mindre utrygghet for både ansatte og innbyggere, sier han.

Powered by Labrador CMS