Nyskaping

Franske selskaper med flere "techies" vokste raskere.

Selskaper med flere teknologer vokste raskere

Publisert Sist oppdatert

De skulle egentlig undersøke hvorfor arbeidsmarkedet i mange vestlige land har blitt så todelt. Hvorfor det virker å utvikle seg i retning av flere lavt betalte jobber og godt betalte jobber, mens middelklassejobbene virker å forsvinne.

Og et svar på det fant de forsåvidt også, forskerne ved Sorbonne og University og Virginia, Ariell Reshef og James Harrigan: Fremveksten av IT har i stor grad erstattet den typiske middelklasse-jobben. Og jobbene som ikke umiddelbart ble gjort til en rutine av en datamaskin, ble ofte sendt ut av landet.

De godt betalte jobbene som ble igjen var de som var måtte til for å bruke datamaskinene.

Men det kanskje mest interessante var ikke at datakyndige er bedre betalt enn andre. Forskningen viste nemlig også at selskaper med realtivt flere teknologikyndige, forskerne har valgt å kalle dem "techies", også vokste mye raskere enn andre.

Forskernes data er fra Frankrike i perioden mellom 1994 og 2007 - en periode hvor datamaskinene tok over stadig flere oppgaver.

Forskerne så at ikke bare ble det ansatte stadig flere "techies", men at der hvor det ble ansatt relativt sett flere av dem, fikk selskapet også relativt mer igjen for investeringen sin i form av vekst.

Foto Reshef og Harrigan / VoxEU
Powered by Labrador CMS