spør om arbeidsrett

Skade påført ved frivillig deltakelse på sosiale arrangement i arbeidsgivers regi faller utenfor yrkesskadeerstatningsloven, og man har ikke krav på dekning under bedriftens yrkesskadeforsikring.

Skadet på firmafest

Spørsmål: På en julefest arrangert av firmaet jeg jobber i ble jeg slått ned av en kollega, og det resulterte i en ukes sykehus opphold, operasjon som følge av knust øyehule, kraniebrudd, kjevebrudd og hjernerystelse. Jeg er sykemeldt, og har vært det siden det skjedde 01.12.2012. […]

Publisert Sist oppdatert

[…] I første omgang er jeg sykemeldt fram til 20.01.2013, men er usikker på om jeg kommer meg tilbake i jobb med det første da jeg skal til spesialist for å få sjekket synet på det ene øyet. Det har ikke blitt bedre siden det skjedde, så jeg og fastlegen min er bekymret for varig skade på øyet/synet. Så til mitt spørsmål: Jeg ble forelagt et skjema fra bedriftens forsikringsselskap for utfylling. Selskapet mener dette må registreres som en fritidsulykke og ikke arbeidsrelatert ulykke. Jeg har ikke signert på noe ennå, da jeg har vært usikker på om dette stemmer. Håper dere har et klart eller opplysende svar, da jeg har null erfaringer med slikt.

Svar:Spørsmålet ditt er om i dette tilfelle du har krav på dekning fra yrkesskadeforsikringen eller fra ulykkesforsikringen i bedriften.

Yrkesskadeforsikringen er en obligatorisk forsikring som arbeidsgiver er forpliktet til å tegne til fordel for sine ansatte. Reglene om yrkesskadeforsikring finnes i yrkesskadeforsikringsloven. I tillegg kan den skadde arbeidstaker ha rettigheter etter folketrygdloven kapittel 13. Yrkesskadeforsikringsloven § 10 angir anvendelsesområdet / dekningsområdet til loven. Dette begrenses til å omfatte skader og sykdommer som påføres i arbeid på arbeidsstedet i arbeidstiden. Uttrykket i arbeid på arbeidsstedet i arbeidstiden er det samme som i folketrygdloven § 13-6 og skal forstås på samme måte.

Så til spørsmålet ditt. Skade påført ved frivillig deltakelse på sosiale arrangementer i arbeidsgivers regi og uten faglig innslag, faller utenfor loven. Dette selv om arrangementet finner sted i alminnelig arbeidstid. Dette ble bl.a. stadfestet i en høyesterettsdom fra 2004 (Rt 2004 s.556). I forbindelse med en omorganisering av et forsikringsselskap ble en helt filial lagt ned. Flere av de ansatte ble oppsagt og enkelte ble tilbudt andre stillinger. Som en hyggelig gest arrangerte arbeidsgiver en sosial utflukt for avdelingens ansatte. Formålet med turen var utelukkende at kollegaene skulle kunne ta et hyggelig farvel med hverandre. Under utflukten falt den ene arbeidstakeren ned fra en stabburstrapp og ble påført skade i korsryggen samt nedsatt bevegelighet. Høyesterett kom til at skaden ikke kunne godkjennes som yrkesskade og uttalte bl.a. at tilknytningen og nærheten til det ordinære arbeid er det viktigste kriterium.

Hvor mye som skal til av faglige innslag før det kan sies å være tilstrekkelig tilknytning og nærhet må bero på en helt konkret vurdering. Man vil anta at en del team-building arrangementer vil ha nødvendig tilknytning og nærhet til arbeidet, dersom formålet er fremtidsrettet med tanke på å bedre arbeidsmiljø og samhandling på arbeidsplassen.

I tilfelle du ble pålagt av arbeidsgiver å delta på julebordet så var du sannsynligvis i arbeid og dermed dekket av forsikringen.

Så konklusjonen er at dersom julefesten var et frivillig sosialt arrangement som de fleste julefestarrangementene er, har forsikringsselskapet antageligvis rett i at dette er en fritidsulykke og ikke en arbeidsrelatert skade. Men dette må vurderes konkret i hvert tilfelle.

Det er også verdt å merke seg at NAV ser ut til å vurdere slike saker på samme måte som forsikringsbransjen, i forhold til vurdering av yrkesskade og erstatning.

SBDL v/Iuliana Pedersen

Powered by Labrador CMS